Начало / Автори / Излиза непозната книга на Марсел Пруст

Излиза непозната книга на Марсел Пруст

Les Soixante-quinze feuillets се появява 99 години след смъртта му

20792839

Изданието ще е във френските книжарници на 18 март, като носи логото на издателство Gallimard. В прессъобщението, разпратено от тях, за книгата се говори като за Свещения граал в творчеството на писателя.

Пруст пише Les Soixante-quinze feuillets през 1908-а. Пак тогава, грубо 14 години преди смъртта си, започва и „По следите на изгубеното време” – творбата на живота му в седем части.

Непубликуваният досега ръкопис е открит сред вещите на издателя Бернар де Фалоа, починал преди три години. Де Фалоа се е грижел за издаването на творби на писателя след смъртта му. През ръцете му е минал например един от най-мащабните романи на ПрустJean Santeuil, издаден още през 1952-а. Издателството на Фалоа публикува след кончината му и сборник с разкази на известния модернист.

За съществуването на Les Soixante-quinze feuillets се знае всъщност още от 50-те на миналия век, когато Де Фалоа я споменава в предговора на „Против Сент Бьов”. Нарича творбата „инструкция за разбирането на „По следите на изгубеното време” и „въображаем дневник, очертаващ творческите усилия на автора”. Нещо повече, в Les Soixante-quinze feuillets има няколко епизода, които после Пруст доразработва за нуждите на „По следите на изгубеното време”.

oid576647_0

Мнозина литературоведи са издирвали през последния половин век Les Soixante-quinze feuillets. Някои от тях дори не вярваха в съществуването на текста

От друга страна, книгата излиза точно на време – в началото на юни се навършват 150 години от рождението на писателя. За 100-годишнината от смъртта му догодина пък отсега Френската национална библиотека подготвя изложба.

Лира.бг по материали от Gallimard

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …