Начало / Читатели / Книги за пролет и цветя

Книги за пролет и цветя

Скъпа гостенка посрещаме – пролетта

reading-3355230_1920

Новият сезон носи най-важното – повече слънце и светлина. А пък като нагрее навън, и ние ставаме по-живи, по-енергични. Природата се събужда, а с нея и самите ние!

Новото начало, каквото е пролетта, носи и нови шансове. Като се има предвид, че всичко навън расте, цъфти, раззеленява се, е хубаво нещо такова да се случи и в самите нас! За това обаче е нужно да се погрижим и за вътрешната си градина. Да я полеем обилно с добри мисли, да потърсим вдъхновение в хубави неща… И както обикновено, книгите ще ни помогнат!

Ето няколко заглавия, които ни учат да сме градинари, да ценим даровете на природата, като в същото време създаваме пролет и в себе си… Ухаят още с кориците!

227335_b

„Как растат цветята” ни води сред природата

Книжката е предназначена за малки читатели, но ще вдъхнови и татковците заедно с мамите, които се въртят покрай тях. Просто стане ли реч за цветя, всички се вдъхновяват! А благодарение на книжката имате възможност да създадете нагласи в малкия човек и заедно с това да приложите на практика идеите, които се раждат от разгръщането на „Как растат цветята”. Изданието е направено под формата на енциклопедия, като е атрактивно заради капачетата, които скриват следващия етап от развитието на разглежданите растения. А познанието от нея остава за цял живот.

201674_b

„Етерични масла за всеки ден” и пролет

Като се събужда природата, се случва нещо необикновено! Изведнъж в нея се завръщат ароматите. А силата им е повече от специална. Доказва го и Полина Маркова със своите 101 съвета, които касаят етеричните масла. А именно те могат да придадат живец на дните ни – да ни избавят например от пролетна умора, пък и да ни енергизират като цяло. Самата Полина Маркова изучава маслата дълго време, като се е обучавала и във Френския институт по ароматология. Самата тя живее в Париж. А сега ни събужда за пролетта със своята „Етерични масла за всеки ден”, в която има много интересни факти и практични съвети, посветени на този така невероятен дар от природата – ароматите.

217957_b

Отваряме вратата на Зелената аптека

В нея ни въвежда д-р Дюк, който е признат за най-големия експерт в света по отношение на лечебните растения. Лекарят за жалост почина преди няколко години, но делото му наистина е впечатляващо! Книгата му „Лекарства от Зелената аптека” е продадена в тираж от 1,5 млн. екземпляра по света. Самият той прекарва последните си години в усамотение в своята ферма за билки във Фултън, САЩ. Науката, която разработва, се нарича етноботаника – идеята му хрумна, докато работи в Панама, където започва да интервюира местните за растенията, с които се хранят. Сега, на прага на пролетта, и ние започваме да включваме все повече свежа растителна храна в менюто си. Затова си мислим, че надникването в Зелената аптека на природата – така, както я вижда д-р Дюк, ще е изключително полезно за всички нас!

209638_b

„Цветно настроение” и за душата

Покрай променящата се природа обикновено ни се иска и ние да се облечем в повече цвят. Понякога го правим буквално, като прибавяме нови неща в гардероба си, но много по-важно е да има пъстрота във вътрешните изживявания. И тук ще ни помогне книга – по-скоро бележник, в който можем да чертаем, да драскаме и да описваме желанията си, а после и да ги сбъдваме! „Цветно настроение” е разделен на няколко части, в различни цветове, и служи както за отключване на творческия ни потенциал, така и за вътрешно успокоение и релакс. Сред цитати и рисунки просто се променя нагласата ни – и сме готови да посрещнем пролетта.

226397_b

Приемане и съпричастност са думите на сезона

Като се е разпролетило навън, нека и в нас да има повече светлина… Най-трудно е обаче с личностната промяна. Но сме признали отдавна, че японците имат стройна система, която показва стойностните неща. Затова разгръщаме с интерес „Укеиреру”. Зад сложната думичка се крие всъщност изкуството да приемаме. Книгата на Скот Хан учи да гледаме на хората с разбиране и съпричастност. Според него именно приемането на всичко, което се случва в живота ни, избавя от много безсмислени битки и буквално ни оставя свободно време, че да сме щастливи. Психолог по професия, авторът на „Укеиреру” е впечатлен от философията на японците. Затова сега систематизира съветите си, че да възприемем и ние нещо от тях. Хубаво ще е да го приложим в живота си още сега – през пролетта.

Още книги за Първа пролет

Вдъхновение в книгите откри Краси Проданов

Прочетете още

jin

Романс за онези, които обичат аромата на книгите

Връщането в миналото изцерява главната героиня „Лека нощ, Джун“ е за трудните моменти в живота …