Начало / Без категория / Книгите на Доктор Сюс станаха сензация

Книгите на Доктор Сюс станаха сензация

Търсенето им скочи стотици пъти

merlin_184489683_a8a49afa-aabb-4531-870d-481f9950739d-superJumbo

Амазон” отчете 15 заглавия от автора сред 20-те най-продавани. Интересът към изданията скочи неимоверно, след като от Dr. Seuss Enterprises, организацията, която държи правата за творбите, обявиха, че няма да издават повече шест от заглавията. „Става дума за книги, които изобразяват хората по един болезнен и лош начин”, казва се в изявление на агенцията. При това решението идва след като през последните години бяха отправени много критики към наследството на Доктор Сюс – и обвинения в расистко съдържание на книгите му.

Самото съобщение дойде на рождения ден на Доктор Сюс или Тиодор Сюс Гайзъл, както е истинското име на писателя. Творчеството му включва общо 46 творби, като сред най-известните са например „Яйца зелени и колбас”, „Котарак шапкарак” и др.

Гайзъл е още илюстратор и аниматор, като дори има „Оскар” за документален филм, създаден по време на Втората световна война.

За популярността му говори и това, че рожденият ден на писателя – 2 март, е обявен в Щатите за Ден на националното четене. Така че новината за „свалените” шест заглавия идва и като опит за изчистване на името му.

Книгите на Доктор Сюс са преведени на повече от 20 езика, като от тях са продадени над 600 млн. екземпляра. Киноиндустрията също с удоволствие ползва създаденото от него. По книга на Доктор Сюс е създаден например известният филм „Гринч” с Джим Кери в главната роля.

4240

Спирането от продажба на въпросните заглавия – се казва в обръщението на Dr. Seuss Enterprises, – е част от нашия ангажимент и по-голям план каталогът ни да отразява и подкрепя всички общности и семейства.

Най-търсената книга изобщо сега в „Амазон” стана „Котарак Шапкарак”, която е създадена с идеята децата да четат по-лесно и по-гладко. Точно тя например не присъства сред шестте, които няма да бъдат издавани повече.

За охладнелите чувства към „писателя на нацията” свидетелства и обръщението на новия президент Джо Байдън по случай Деня на националното четене. В него името на Доктор Сюс отсъстваше – за разлика от изявленията на предшестващите го Барак Обама и Доналд Тръмп.

При това САЩ вече преживяха и други подобни промени в нагласите – сред най-известните е отстраняването на името на Лора Инголс Уайлдър от списъка с наградените за цялостно творчество от Американската библиотекарска асоциация заради начина, по който изобразява коренните американци в своята „Малка къща в прерията”.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

clever-visuals-iMwiPZNX3SI-unsplash

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети …