Начало / Любопитно / Славният Швейк стана на 100

Славният Швейк стана на 100

Романът остава недовършен

svejk_20200221

Първата идея за Швейк хрумнала на Ярослав Хашек веднъж, след като се върнал у дома от кръчмата. Самият той – вечен алкохолик, се разболявал все повече и накрая диктувал историята от леглото. Умира още преди да навърши 40 – през 1923-а.

Но Швейк вече трупа популярност! Романът излиза като книга с продължение от 1921-а. Интересното е, че персонажът се приема по различен начин през всяка историческа епоха, но с ненамаляваща слава. На практика това е и най-известната книга с чешки произход в света – много по-четена от романите на Кундера и Храбал! Историята е преведена на повече от 60 езика, като Швейк се превръща навсякъде в любимец. Доказателство са паметниците на героя. Появяват се най-вече по местата, за които става дума и в самото произведение на Хашек.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Паметник-пейка на Швейк например има в полския град Санок, който е забъркан в повествованието

Малка скулптура е поставена и в Одеса – на фасадата на най-известната пивница в града. Казват, че ако пипнеш Швейк по носа, ще ти се случи нещо хубаво.

Поверие има и по отношение на скулптурата в Путим – това вече е в самата Чехия. Там пък твърдят, че ако докоснеш Швейк по краката, ще ти се размине артрозата… Сякаш го е измислил с типичното си чувство за хумор самият Хашек!

Общо се знае за около петнайсетина паметника на Швейк – преспокойно можем да кажем, че са повече от статуите на неговия автор, Ярослав Хашек.

Кръчмите, които носят името на героя, също са много – особено в Прага. Сега са пусти заради коронавируса, но със сигурност Швейковци от цял свят чакат с нетърпение момента да ги напълнят. Без дори да са отваряли някога вече 100-годишния, останал недовършен роман на Хашек.

Едно чешко пиво в чест на Швейк изпи и Краси Проданов

Прочетете още

Keanu-Reeves-dream-motorcycle-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Киану Рийвс ще издаде и роман

Писателската професия отдавна го изкушава The Book of Elsewhere той подготвя съвместно с един от …