На фокус
Начало / Читатели / Истории за 3 март и Освобождението

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа

1273779_449721775140534_371116387_o

По правило миналото е най-големият учител – колкото по-добре го познаваме, толкова по-уверено градим настоящето. В това отношения сякаш непрекъснато повтаряме една и съща грешка… Прекалено категорично затваряме някои врати и после се оказваме пак на прага на неволята. Затова е хубаво да се помнят и разказват истории, свързани с Освобождението на България; с оная епоха, в която самостоятелната ни държава е била в умовете на малко, но смели и вдъхновени българи. Точно книги, които разказват за тях подбрахме сега, по случай 3 март.

216680_b

Лицата на героите

„Епопея за българските опълченци” е смел проект, защото иска да покаже буквално лицето на Освобождението. Книгата-албум съдържа всъщност общо 140 фотографии, изровени в архивите. Тук са и най-известните застъпници на българската кауза, сред които например писателите Лев Толстой и Оскар Уайлд. Материалът е събиран в родните музеи, като е използван и архивът на Министерството на отбраната. Има и автентични разкази на участниците в събитията отпреди повече от 140 години. Интересното е, че книгата е представена първо като изложба, а авторът Тошо Пейков дълго време се е занимавал и с политика. Точно по повод 3 март казва: „Трябва да се разделим и с фобството, и с филството!

213794_b

Книгата на всички българи

Какъв 3 март ще е, ако пропуснем „Под игото”. Сигурно най-славният български роман стана повод напоследък за доста бурни дискусии и дори скандали. А като всяка книга, и тук правилото е едно: „Отвори и чети!” Писан в Одеса, първото му цялостно издание е от 1894-а, т.е. 16 години след самото Освобождение. При това е илюстриран от най-славните художници тогава – Мърквичка, Митов и др. Дълги години точно „Под игото” е моделът, по който рисуваме психологическия образ на българите, тръгнали към своята свобода – и с величието в характера им, и с дребнавостите. Казва се, че Иван Вазов е повлиян от френския романтизъм и действително, ако се съсредоточим върху душевните борби на действащите лица, ще открием много! При всяко положение обаче книгата е надраснала усещането, че е Библия на Освобождението – тя е ключ към българите от онова време изобщо.

9856.max

Обречени на геройство

Сладкодумна разказвачка като Яна Язова може само да обогати представите ни за една или друга национална икона. Така е и в случая с Бенковски. Основна фигура по време на Априлското въстание, съдбата му е жестока. На този фон писателката изгражда един многостранен образ, богат и пълен с аромат, но постепенно преливащ в мрачна и тъжна история, каквато е тази глава от миналото ни. „Бенковски” е част и от едно по-мащабно платно, защото представлява книга от трилогията „Балкани” – наред с „Левски” и „Шипка”. Дори само заглавията издават замисъла на авторката да нарисува картината на освобождението ни. Като цяло, усещането е, че имаме насреща си изключителен разказвач – и сладкодумен събеседник, който намира думи и за най-трудните моменти в нашата история.

222604_b

Далеч от забравата

Иван Георгиев избавя от забравата мнозина, които са част от пантеона на нашата история. Връща ни към най-трудните мигове от живота им и по този начин сякаш пречиства и нашия грях към онези, чиято смърт е свързана по един или друг начин със самата родина. „Смъртта на известните българи” се спуска назад във вековете, рисува тази свещена галерия на славата, като описва и по-срамна глава – политическите убийства. Разбира се, всеки е свободен да вземе от страниците своята частица истина или просто информация, че да може да борави със самото минало по-добре. За селекцията на имената може да се говори специално, но основната ос, върху която разполага книгата си авторът, са известните имена. Така или иначе, приемаме, че и това е полезно – да се върнем в миналото и да видим в него доброто и лошото, пък и героите му, обединени от една думичка… България.

Пътят към свободата в книги

Книги, посветени на родината, подбра Краси Проданов

Прочетете още

velikite-vladeteli-na-vtoroto-balgarsko-carstvo_korica

Портрет на България като империя

Още за миналото от автентични извори „Великите владетели на Второто българско царство“ е книга, от …