Начало / Читатели / Истории за 3 март и Освобождението

Истории за 3 март и Освобождението

Книги, в които трепти духът на народа

1273779_449721775140534_371116387_o

По правило миналото е най-големият учител – колкото по-добре го познаваме, толкова по-уверено градим настоящето. В това отношения сякаш непрекъснато повтаряме една и съща грешка… Прекалено категорично затваряме някои врати и после се оказваме пак на прага на неволята. Затова е хубаво да се помнят и разказват истории, свързани с Освобождението на България; с оная епоха, в която самостоятелната ни държава е била в умовете на малко, но смели и вдъхновени българи. Точно книги, които разказват за тях подбрахме сега, по случай 3 март.

216680_b

Лицата на героите

„Епопея за българските опълченци” е смел проект, защото иска да покаже буквално лицето на Освобождението. Книгата-албум съдържа всъщност общо 140 фотографии, изровени в архивите. Тук са и най-известните застъпници на българската кауза, сред които например писателите Лев Толстой и Оскар Уайлд. Материалът е събиран в родните музеи, като е използван и архивът на Министерството на отбраната. Има и автентични разкази на участниците в събитията отпреди повече от 140 години. Интересното е, че книгата е представена първо като изложба, а авторът Тошо Пейков дълго време се е занимавал и с политика. Точно по повод 3 март казва: „Трябва да се разделим и с фобството, и с филството!

213794_b

Книгата на всички българи

Какъв 3 март ще е, ако пропуснем „Под игото”. Сигурно най-славният български роман стана повод напоследък за доста бурни дискусии и дори скандали. А като всяка книга, и тук правилото е едно: „Отвори и чети!” Писан в Одеса, първото му цялостно издание е от 1894-а, т.е. 16 години след самото Освобождение. При това е илюстриран от най-славните художници тогава – Мърквичка, Митов и др. Дълги години точно „Под игото” е моделът, по който рисуваме психологическия образ на българите, тръгнали към своята свобода – и с величието в характера им, и с дребнавостите. Казва се, че Иван Вазов е повлиян от френския романтизъм и действително, ако се съсредоточим върху душевните борби на действащите лица, ще открием много! При всяко положение обаче книгата е надраснала усещането, че е Библия на Освобождението – тя е ключ към българите от онова време изобщо.

9856.max

Обречени на геройство

Сладкодумна разказвачка като Яна Язова може само да обогати представите ни за една или друга национална икона. Така е и в случая с Бенковски. Основна фигура по време на Априлското въстание, съдбата му е жестока. На този фон писателката изгражда един многостранен образ, богат и пълен с аромат, но постепенно преливащ в мрачна и тъжна история, каквато е тази глава от миналото ни. „Бенковски” е част и от едно по-мащабно платно, защото представлява книга от трилогията „Балкани” – наред с „Левски” и „Шипка”. Дори само заглавията издават замисъла на авторката да нарисува картината на освобождението ни. Като цяло, усещането е, че имаме насреща си изключителен разказвач – и сладкодумен събеседник, който намира думи и за най-трудните моменти в нашата история.

222604_b

Далеч от забравата

Иван Георгиев избавя от забравата мнозина, които са част от пантеона на нашата история. Връща ни към най-трудните мигове от живота им и по този начин сякаш пречиства и нашия грях към онези, чиято смърт е свързана по един или друг начин със самата родина. „Смъртта на известните българи” се спуска назад във вековете, рисува тази свещена галерия на славата, като описва и по-срамна глава – политическите убийства. Разбира се, всеки е свободен да вземе от страниците своята частица истина или просто информация, че да може да борави със самото минало по-добре. За селекцията на имената може да се говори специално, но основната ос, върху която разполага книгата си авторът, са известните имена. Така или иначе, приемаме, че и това е полезно – да се върнем в миналото и да видим в него доброто и лошото, пък и героите му, обединени от една думичка… България.

Пътят към свободата в книги

Книги, посветени на родината, подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed (1)

Седем украински писатели, познати по света

Литературата на страната сега е във възход Грами-церемонията преди седмици събуди апетита за украинска литература. …