Начало / Свят / Как работи Биткойн?

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с текущата финансова система, каквато я познаваме към момента

ewan-kennedy-o7bTIZ7j-iw-unsplash

Биткойн е цифрова криптирана валута, която елиминира нуждата от посредници при транзакции, а алгоритъма му прави невъзможно двойното харчене. Всеки потребител на биткойн е свободен да купува, продава и съхранява биткойн според желанието си.

Кратка история на Биткойн

На 31 октомври 2008 г. неизвестен разработчик на софтуер с псевдонима Сатоши Накамото предложи електронна финансова система за разплащане, базирана на математически доказателства. Идеята, стояща зад това творение, е била да се създаде платежно средство, криптографски защитено, проверимо, неизменяемо и което да може да се използва, без да е зависимо от централните власти и правителствата.

Спукването на балона с недвижими имоти на американския пазар от 2007 г. се разглежда като една от причините за възникването на финансовата иновация. В резултат на финансовата криза много хора загубиха домовете си. Накамото има за цел да предостави на световната общественост интегрирана система за транзакции, чрез която хората отново да притежават пълен контрол върху собствените си парични средства.

Накамото, чиято самоличност все още не е изяснена, пусна блока Genesis през януари 2009 г. и официално стартира блокчейн на биткойн. Оттогава мрежата работи като софтуерен протокол с отворен код.

Сравнение: Биткойн срещу фиатните валути

Нашата текуща финансова система, включваща банкови преводи, транзакции с кредитни карти, paypal преводи и много други възлиза на колосалните 500 милиарда транзакции годишно. Според statista.com броят на дневните транзакции на биткойн мрежата от началото на 2021-ва възлиза на около 400 хил. транзакции. На годишна база това означава близо 150 млн. транзакции. В съотношение биткойн транзакциите са едва 0,03% от тези на текущата финансова система. 

Виждате, че пътят, който трябва да извърви биткойн, за да замести финансовата система, с която сме свикнали, е дълъг. Но дали можем да допуснем това за възможно? Нека разгледаме някои предимства на биткойн пред фиат валутите: 

∗ Ниски разходи за съхранение и трансфер

В сравнение с традиционните банкови услуги, биткойн няма разходи за съхранение. Цената на транзакциите при биткойн варира и е пряко свързана с натовареността на мрежата, но при всички случай е по-ниска от тази на банките. Освен това няма почивни дни – можете да нареждате транзакции 24/7, 365 дни в годината

В момента на писането на статията за примерна транзакция използваме такава от последните дни, тя бе на стойност 162 млн. долара в биткойн, а платената такса за преместването на парите бе $13.68 в биткойн. Вчечатляващо.

∗ Разделението му позволява малки транзакции

Биткойн транзакциите са възможни в минимален размер от една 100-милионна част от един биткойн. По този начин транзакциите са еквивалентни на 0,00000001 биткойна, а това число е известно като 1 сатоши (с цел да се почете създателят). 

∗ Глобалност

Трансграничните транзакции с оеднаквена стойност не са постижими при фиатните пари. Но в случая с биткойн това е напълно възможно. Фиатните пари са ограничени до границите на съответните държави и техните валути. Биткойн от своя страна позволява движението на валутата без никакви рамки и ограничения

∗ Нулева намеса на правителството

Биткойн не може да бъде контролиран от нито един централен орган на държава. Правителството не може да прави разпоредби относно покупката и продажбата на биткойни. Всеки потребител на биткойн е свободен да купува, продава и съхранява биткойни според желанието си. При сегашната финансова система централната банка на съответната държава има правомощието да вземе решение относно печатане на още пари и съхранение на валутата. При биткойн няма инфлация – кодът на валутата е с фиксирано предлагане.  Това означава, че не е възможно да се напечатат повече биткойни от предварително предвидените 21 милиона. Доларите и еврото се печатат по усмотрение на централните банки, което от своя страна понякога води до силно обезценяване на валутите.

∗ Невъзможно е фалшифициране

Измамниците не могат да правят фалшиви биткойни. Причината е, че това е цифрова, а не хартиена валута като фиатните пари. Биткойнът се захранва на блокчейн технология и в него се записват подробностите за всяка транзакция. 

Всичко, което купите, ще бъде незабавно записано на блокчейн технологията. Това е причината, поради която блокчейнът е известен още като цифровата книга (тефтер) на всички транзакции, които се извършват. Транзакциите остават записани там завинаги, а достъпът до информацията за тях достъпна свободно за всички.

andre-francois-mckenzie-3Xwt3uzWFHE-unsplash

Кои са най-добрите книги за биткойн?

По-горе изброихме само малка част от функционалностите на новата финансова технология. Тъй като темата е доста общирна и вълнуваща, можете да насочите любопитството си към физическите четива. Днес вече има редица качествени книги за биткойн и блокчейн от експерти в областта. Кои са нашите фаворити?

255022

“Станете биткойн експерт” – една от тези криптокниги, които трябва да прочетете

Автор: Андреас М. Антонопулос

Искате ли да се присъедините към технологичната революция, която завладява света на финансите? 

Биткойн – първата успешна децентрализирана цифрова валута, все още е в начален стадий и вече достигна до пазарна капитализация от един трилион долара. Тази икономика е отворена за всеки, който има знания и страст да се включи. “Станете биткойн експерт” ви предоставя необходимите знания за целта.

Книгата включва:

  • Детайлно въведение в биткойн – подходящо за нетехнически потребители, инвеститори и бизнес мениджъри.
  • Обяснение на техническите основи на биткойн и криптовалутите за разработчици и софтуер инженери.

Книгата за биткойн на Андреас е едно от най-добрите произведения по рода си и вероятно ще остане такава дълго време.

223180_b

“Инвестиране в криптовалути For Dummies – наръчникът, който ви трябва, за да инвестирате в криптовалути

Автор: Киана Дейниъл

Докато пазарът на криптовалути е известен със своята волатилност – и тази нестабилност често е свързана с постоянно променящата се регулаторна среда на индустрията – пазарната капитализация на всички криптовалути достигна стойност от 1,5 трилиона долара. Ако искате да се включите във финансовата революция, чиито потенциал крият криптовалутите, тази книга ви показва как.

Книгата предлага насоки за това как да печелите пари и да инвестирате във водещите 200 криптовалути, независимо от настроенията на пазара. Ще разберете как да се ориентирате в новия хоризонт на цифровите финанси и да избирате правилните крипто проекти за различни ситуации с помощта на реални примери, които ви показват как да оптимизирате максимално ефективно портфолиото си от криптовалути.

Разберете как работи пазарът на криптовалути. Намерете най-добрите практики за избор на подходящия проект. Изберете подходящите борси за криптовалути, за да направите най-добрите си инвестиции. Тази книга изследва горещите теми и движещите се събития на пазара, засягащи цените на криптовалутите и ви показва как да разработите най-умните инвестиционни стратегии заедно с добре балансирана толерантност към риска.

„Стандартът Биткойн“ – гениална книга от най-добрия в биткойн пространството
Копаене на криптовалути for Dummies – добре дошли в неизследваните области на 21-ви век!

Приятно четене!

Вижте още книги, посветени на пътя към парите и успеха
Текст Деан Дечев
Тази статия представлява лично мнение и не е написана с цел да даде инвестиционен съвет

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …