Начало / Без категория / Книгите, които са по-скъпи и от биткойна

Книгите, които са по-скъпи и от биткойна

Основната разлика между книгите и биткойна е в това, че криптопарите раждат зависимости, докато четенето на първо място ни освобождава, пък и ни помага да се почувстваме добре, отбелязва Краси Проданов. Ето кратка история на най-модерната виртуална валута, сравнена с няколко безценни заглавия в „Хеликон“

book-2869_1920

Един призрак броди из света напоследък – призракът на биткойна… Ще ни извиняват онези, които обичат Хавел, че използваме такава заемка, но истината е, че най-големият хит напоследък в света на финансите се държи повече от мистериозно. Пък и се появява горе-долу с честотата на гарвана в писанията на Едгар Алан По.

Биткойнът обаче ни дава представа как може да изглежда евентуално бъдещето – тогава, когато светът стане напълно електронизиран. Същото онова бъдеще, за което се твърди, че ще ни остави без добрите стари книги от хартия, защото ще съществуват само електронните…

Та за да потушим това любопитство, ще се върнем сега мъничко назад. Тогава, когато и самият биткойн е бил просто едно електронно бебе някъде в недрата на интернет. За криптовалута, каквато е именно биткойна, се заговаря за първи път някъде преди десетина години – период, който в света на технологиите и електронизацията се равнява горе-долу на цялото Средновековие. Чрез съхранение на информация в компютърната мрежа се създава непрекъснато растящ списък от записи, който е разпределен чрез физически копия в отделни компютри. Възможно най-простичко казано, криптовалутата е просто редичка от нули и единици. Тя съществува единствено под формата на информация във виртуалния свят.

bitcoin-2865892_1920

Така стигаме до раждането на най-известната в наши дни криптовалута. Биткойнът се появява официално на бял свят – колкото и спорно да е това определение за нещо, което съществува само виртуално, през 2009-а. Всъщност дори не знаем кой е нейният родител и от кой компютър е започнало съществуването й. Цялата информация от онова време се изчерпва с името Сатоши Накамото – вярно е, че звучи някак по японски, но всъщност е псевдоним и си остава и до днес загадка.

Повратният момент в съществуването на биткойна настъпва през 2013 г. Тогава съд в Тексас постановява, че криптовалутата може да се използва като пари – с други думи, с нея може да се плащат стоки и услуги. Остава обаче най-важният въпрос – как се добива тя… И за да го обясним простичко, пак ще погледнем назад в историята.

В самото начало на деветнайсети век се ражда един феномен, който остава в историята с наименованието Златна треска. Негова родина, може да се каже, е Северна Каролина. После обаче – нали е треска, заразява Калифорния, пък и Британска Колумбия. Най-силното й проявление е горе-долу сто години по-късно по поречието на река Клондайк.

В действителност, най-богатото наследство от Златната треска е в многобройните книги, които се раждат тогава. Хиляди хора губят или съсипват живота си, а откритите скъпоценни прашинки са толкова, колкото да осигурят за кратко на притежателя си охолен живот в хитро появилите се барове и какви ли не други заведения за забавление. Без да броим престъпленията около тях.

В социален аспект обаче златотърсачеството наистина разтърсва съществуващата система. Това е първият случай в съвременната история, когато по силата на слуховете и манипулацията огромна маса хора тръгва да дири нещо, което се оказва непостижимо…

bitcoin-2722392_1920

Феноменът биткойн донякъде напомня за тази история. Дори добиването му на жаргон се нарича копаене. За да си намерите поне един биткойн, е нужно да откриете определена конфигурация от нулите и единиците, които вече споменахме. Само тогава клиентската биткойн програма ще признае вашата придобивка. Има обаче и уловка. Светът на биткойните е така построен, че те са крайни по брой. Смята се, че могат да бъдат добити около 21 млн. Проблемът е, че откриването им изисква все по-голям ресурс. Заради което криптовалутата вече е обект на сериозни критики. Според наблюдатели, една-единствена транзакция с биткойн коства на извършителя й толкова електроенергия, колкото е необходима на цяло едно семейство за седмица.

Засега обаче мечтите по криптобогатство надделяват. Раждат се какви ли не начини да извикаме благосклонността на интернет и Създателя. Според един от тях, всички притежатели на една от нароилите се криптовалути палят вечер специална свещ, върху която е изобразен символът на техния си „койн“. Извикват добри мисли в себе си и така се грижат стойността й да расте.

Точно пионерът, биткойнът, обаче изпраща годината с главоболие. Въпреки тенденциите стойността му да се повишава до безкрая, 2017-а се оказа „черна“. Често наричан „валута на бъдещето“, той изгуби 80% от стойността си. Всичко това се случва на фона на зачестили измами и злоупотреби с криптовалута. За да е всичко това още по-ефектно, в света на биткойна се заговори и за българска следа. Според нея, страната ни притежава над 210 хил. биткойна, придобити след спецакция. Бизнес анализаторите отчитат факта, че ако количеството излезе на пазара наведнъж, цената на криптовалутата спокойно може да наближи нулата. И вместо с безценно съкровище още веднъж в историята си да се окаже, че сме разменили не сметта за сливите, ами точно обратното.

Photo by Johannes Plenio on Unsplash
Photo by Johannes Plenio on Unsplash

А това отговаря и на онзи въпрос, за бъдещето – може би в него ще има криптовалути, но със сигурност ще съществуват и книгите, както ги знаем сега. Защото стойността им се измерва в нещо съвсем различно. На фона на проблемите, които има биткойнът, книгите изглеждат много по-сигурна инвестиция, като ползите от тях растат във времето и се съотнасят с все повече аспекти от живота ни. Което не може да се твърди за виртуалната валута – дори да имаме и най-доброто желание за това. Ето няколко примера, че книгите са по-скъпи от биткойна:

  • Една от главните опасности за всеки притежател на виртуални пари е кражбата на електронния му подпис – представете си, че току-що сте се сдобили с „НЕЖНА Е НОЩТА“ на Фитцджералд, изумителна книга за това как точно парите имат разрушителна сила. Даже някой да ви я отнеме, посланието остава във вас. Пък и винаги може да се сдобиете с нов екземпляр. Просто хубавата книга заживява в съзнанието ни.
  • Биткойновата сметка пък е анонимна – в случай, че изгубите подпис или парола, на практика парите ви стават неизползваеми. Оставате без нищо. Книгата пак има предимство. Ако сте запилели някъде старото издание на „ГОРДОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ“, сега е моментът да си подарите новото, в което и преводът е хубав, пък и корицата е толкова симпатична. А появи ли се старата, с радост може да я подарите на приятел. Печелите и двамата – вие благодарността му, а той пък срещата с още една невероятна книга.
  • Ето и още една ситуация – няма ли интернет, биткойните ви все едно не съществуват. Честно казано, не се сещаме за нищо по-хубаво от това да разтворим книга, понеже нетът нещо е прекъснал… При това голям роман, защо не книга на самия Стайнбек, защо не „ЗИМАТА НА НАШЕТО НЕДОВОЛСТВО“ – между другото, именно тя противопоставя морала ни на желанието да придобием целия свят.
  • Главното обаче е, че стойността на биткойна е много рискова. Вярно, прогнозите са тя да расте, но 2017-а показа обратната картинка. При хубавата книга такива опасности просто отсъстват. Вземаме за пример „ИЗКУСТВОТО НА ВОЙНАТА“ на Сун Дзъ. Тя е мотивирала безброй поколения да водят правилно битка – независимо на кой фронт, и да градят стратегия. Още по-безценно е, че може да откриете написаното от Сун Дзъ в едно издание с друга „вечна валута“ – винаги конвертируемият Николо Макиавели и неговата „ВЛАДЕТЕЛЯТ“.
  • Да напомним и това, че въпреки бума си, биткойнът остава на практика неизползваем в по-широк контекст – няма как да си купите с него хляб или парче сирене. Дори книга… По своя си начин обаче именно книгата работи за това да сме широко приемани в различни социални среди и по този начин да изграждаме благополучие в живота си. Даже може да не е велик роман, ами практичен наръчник за живота ни като например „СИЛАТА Е В ТЕБ“ на Луиз Хей. Просто придобиваме възможността сами да градим бъдещето си.
  • И съвсем на финала, биткойнът на практика има тясно ограничено приложение, което зависи от много фактори и обстоятелства. С други думи, няма кой знае каква допълнителна стойност за живота ни. Препоръчваме ви да разгърнете някоя история, в която се чува гласа на предците ни, например „БАБО, РАЗКАЖИ МИ СПОМЕН“ – ще видите колко неща ще оживеят във вас, трупани нейде в сърцето дълги поколения. Защото книгите говорят именно този език – на старателно събираната мъдрост, на житейския опит и вдъхновението. Все неща, за които биткойнът мълчи.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …