Начало / Автори / Имената на седмицата – отбелязваме писатели със златен талант и сърце

Имената на седмицата – отбелязваме писатели със златен талант и сърце

Плеяда любими писатели са се родили в следващите седем дни

time-5193038_1920

Годишнините им са повод да разтворим четива, които отдавна са влезли в съкровищницата на литературата – или пък са се запътили натам. Хубаво е наред с новите книги да препрочитаме и онези, които са ни харесали, защото винаги има какво ново да открием. Пък и така виждаме самите ние докъде сме стигнали по житейските друмища.

Ето я сега обаче литературната седмица в имена и заглавия.

122 години от рождението на Ерих Кестнер се навършват на 23 февруари. Идеален повод да разтворим някоя негова книга – намерете например по рафтовете в „Хеликон” „Конференцията на животните”, наричат я страстен апел срещу глупостта и насилието, пък и е пълна с чудни герои, каквито само немският писател може да измисли.

Още един немски автор отбелязваме – на 24 февруари се навършват 235 лета от раждането на един от братята Грим, Вилхелм. Съществуват много варианти на техните приказки, но има и самостоятелни издания, например чудно нарисуваната от Франческа Делорто „Рапунцел”.

Двама писатели пък са рожденици на 26 февруари. Само дето са се родили с разлика от 154 години. Виктор Юго – през 1802-а, а Мишел Уелбек – през 1956-а. Хрумна ни интересен въпрос: дали може да наречем Уелбек съвременния Виктор Юго? Трябва обаче да сложим една до друга например „Парижката Света Богородица” и „Серотонин”. И не само да ги сложим, но и да ги прочетем…

Пак писателска двойка е белязала и 27 февруари – този път американска, Стайнбек и Шоу. Избираме за вас от рафтовете в „Хеликон” „Зимата на нашето недоволство”, струва ни се особено актуална сега, и „Богат, беден”. Странна зависимост, виждате – и великолепни книги, това можем да добавим.

Последното име на седмицата е българскоЕмилиян Станев. Нежна класика е „Крадецът на праскови”.

rd

Това са имената и книгите, под чийто знак туптят литературните ни сърца тази седмица. Направете и вие своя избор. Защото книгата винаги е празник

Литературен обзор от Краси Проданов

 

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …