Начало / Свят / Поетеса прикова вниманието на Америка

Поетеса прикова вниманието на Америка

Аманда Горман участва в инаугурацията на президента Байдън

AmandaGormanLN-videoSixteenByNineJumbo1600

22-годишната поетеса представи шестминутно стихотворение, наречено The Hill We Climb, и спечели симпатиите на много американци. Традиция е при встъпването в длъжност на американския президент да присъства и поет. Сред предишните имена, участвали в тържествената церемония, са например Мая Анджелоу, Елизабет Александер или пък Робърт Фрост.

Самата поема на Аманда Горман говори за гордото наследство, което носи всеки американец, за начина, по който да бъде претворено миналото. Стиховете спечелиха всеобщо възхищение и в социалните мрежи.

Поетесата се включи в инаугурацията по покана на новата първа дама – Джил Байдън. Идеята дошла, от поетично четене в Библиотеката на Конгреса, на което съпругата на новия президент чула за първи път Аманда Горман да рецитира.

Първите думи на 22-годишната жена бяха за светлината, която трябва да открият американците в този свят на сенки. Аманда цитира и Библията, а насочи вниманието и към хитов мюзикъл от Бродуей – „Хамилтън”. „Демокрацията може временно да бъде спряна, но не и поразена”, каза още поетесата, която се изправи на стълбите на Капитолия само две седмици след сцените на насилие там. Младата жена призова: „Нека превърнем този наранен свят в истинско бижу.“

Аманда Горман вече има едно голямо признание зад гърба си – на 19 тя спечели Младежката награда за поезия на Съединените щати, като се превърна в първия неин лауреат.

Иначе поети присъстват на инаугурацията на американския президент от 1961-а. Тогава Джон Ф. Кенеди отправя официална покана към 86-годишния Робърт Фрост.

Сега някои побързаха да изтъкнат, че заедно с нов президент САЩ имат вече и нова литературна звезда.

Много анализатори обърнаха внимание и на тоалета, с който се появи младата поетеса. Пръстенът и обеците, с които се представи пред нацията, са всъщност подарък от популярната Опра Уинфри. Чрез пръстена под формата на затворена в клетка птица Горман отдаде заслуженото уважение и на голямата Мая Анджелоу.

Поетесата доказва, че няма невъзможни неща и заради още нещо. Като малка страда от дефект в речта, така че й коства много вътрешна борба, за да може да участва в рецитали

Screen-Shot-2021-01-20-at-3.29.30-PM

Четенето пред Капитолия пък донесе веднага и договор за публикация на Аманда Горман. „Пенгуин Рандъм Хаус” излезе с информация, че ще издаде поемата, изчетена от поетесата на церемонията, под марката си за млади читатели. Горман вече има две излезли книги – стихотворения и история за младо момиче, което разбира, че може да промени света с музика.

Иначе изявата пред Капитолия се оказа от решаващо значение и за продажбите на Аманда Горман. Буквално за часове тя се изкачи на върха на поръчките в „Амазон”. Инаугурацията ѝ донесе и повече от 200 хил. последователи в инстаграм.

Детството си поетесата прекарва в своя роден Лос Анджелис. Първата си книга издава на 16 – стихосбирката The One for Whom Food Is Not Enough. Работи като доброволник в ООН. Изявявала се и в MTV, като чете поезия от върха на Емпайър Стейт Билдинг. За Nike пък написала ода за афроамериканските атлети. Има и договор за нови две детски книги с Viking Children’s Books.

Бившият президент Барак Обама също се изказа ласкаво за младата жена. „Хора като нея са доказателство, че винаги съществува светлина, нужна е само смелост да я видим”, каза той. Обама също се радва на завидна кариера на писател, след като автобиографичната „Обетована земя” вече 7 седмици е начело на най-продаваните на „Ню Йорк Таймс”.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

clever-visuals-iMwiPZNX3SI-unsplash

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети …