Начало / Интервюта / Тина Търнър: В „Щастието ти отива“ споделям универсални принципи

Тина Търнър: В „Щастието ти отива“ споделям универсални принципи

Звездата споделя как будизмът спасил живота й 

tina-turner-musical-2019-billboard-1548-1607115691-compressed

Тина Търнър е истинско торнадо на сцената, което зарежда поколения наред със своята музика, но най-вече с неизчерпаемата си енергия. На 82 поп и рок иконата не спира, въпреки че обяви своето пенсиониране  след загубата на най-големия си син през 2018-а. Миналата година тя се завърна с ремикс на хита What’s Love Got To Do With It, за който я убедил един норвежки диджей, а кое я подтиква да влезе в ролята на духовен учител с книгата „Щастието ти отива“ Тина Търнър разказва в това интервю.

– Какво означава човек да живее щастливо? Възможно ли е да се постигне трайно щастие? 

– Вярвам, че всеки има възможност да постигне трайно, неразрушимо щастие. Вътре в себе си разполагаме с всичко, което ни е нужно, просто трябва да се възползваме от него. За мен щастлив живот означава да се чувстваме уверени и радостни, да знаем, че вътрешната ни мъдрост може да ни води, така че да правим положителни избори в живота независимо от обстоятелствата.

– Досега почти не сте говорили публично за вашия духовен път в живота. Защо разкривате тези малко известни аспекти сега? И как се проявява вашата духовност в ежедневието?

– Вярно е, че досега само близки приятели и членове на семейството ми са чували подробностите, които споделям в „Щастието ти отива”. Винаги съм се опитвала да насърчавам хората посредством моите действия, да бъда добър пример за подражание, да споделям положителни мисли и да постъпвам добре с всички. Ето така се проявява моята духовност в ежедневието. А по въпроса какво ме мотивира да споделя моето духовно пътуване сега, отговорът е текущото състояние на обществото. Светът е препълнен с несигурност и безнадеждност, каквито не сме виждали от много години. Това ме подтикна да споделя как протече моето собствено пътуване от несгоди и отчаяние към стабилност и радост. Знам, че след като аз съм успяла да го направя, всеки, който чете „Щастието ти отива”, също би могъл да го направи.

– Спазвате будистки принципи вече повече от 40 години, макар че сте израснали в баптистка общност. Как попаднахте на будизма и как той промени живота ви?

– С наближаването на трийсетата ми годишнина бях депресирана и отчаяна от живота си. Накрая бях обзета от такава безнадеждност, че не можех да мисля трезво и опитах да се самоубия, като изгълтах цяло шишенце приспивателни. За щастие някакви хора ме намерили и ме отвели в болницата, където ме спасиха. Когато се събудих в болничното легло и осъзнах, че все още съм жива, изпитах разочарование. По онова време си мислех, че смъртта е единственият изход от болезнените обстоятелства, в които бях попаднала. Скоро след това обаче неколцина познати един след друг ми предложиха да започна да изучавам мъдростта на будистките принципи. Осъзнах, че разполагам с всичко необходимо, за да променя живота си към по-добро.

Принципите, които споделям в „Щастието ти отива”, са универсални и могат да помогнат на всекиго, независимо от неговата религия или културна принадлежност, да подобрят живота му и да му помогнат да постигне по-голям мир, да проявява по-голяма състрадателност и да изпитва по-голяма радост.

Досега само близки приятели и членове на семейството ми са чували подробностите, които споделям в „Щастието ти отива”

tina

– В книгата говорите за „превръщане на отровата в лекарство”. Какво имате предвид с това?

– „Превръщане на отровата в лекарство” е древна идея, която стана основна тема на моя живот, и тя ме изпълва с надежда. Простичко казано, това означава, че когато възникне нещо отрицателно или „отрова”, ние притежаваме вътрешната сила да открием скритата ценност, която се съдържа в него, и да го превърнем в нещо полезно, в „лекарство”. Този принцип учи, че във всяка криза, безизходица или беда се съдържа възможност да се учим, да израснем и да се устремим към още по-големи висини на мъдрост и удовлетворение откогато и да било преди.

Интервюто е предоставено от изд. Locus
Заглавието е на Лира.бг

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

taylor-swift-before-and-after-2200x1230

Тейлър Суифт заслужи място до Шекспир и Шарлот Бронте

Певицата е в зенита на славата си Дебютира като актриса, но после я спечелва музиката, …