На фокус
Начало / Читатели / Как „Малкият принц“ ми помогна по време на пандемията

Как „Малкият принц“ ми помогна по време на пандемията

Сигурно си мислите:Разбира се, че „Малкият принц“ е страхотна книга! Но какво те присети за нея точно сега, да не си живяла в пещера?“, пише авторката на Bookriot Джанийс Рефермат и допълва: „Всъщност да, не бях наясно със силата и красотата на тази книга през по-голяма част от живота си.“ И продължава с разказа, който може да се стори полезен и на вас

the-little-prince-best-quotes-cover-800x469

Преди две години прочетох за първи път „Малкият принц“, когато се преместих да живея в Южна Корея. Освен че преподавах английски език на прекрасни 6-годишни деца, посещавах музеи, пазарувах и хапвах вкусна храна. И често се натъквах на сувенири с изрисуван на тях героят на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Само ако съучениците ми, които четяха за принца като част от литературната им подготовка по френски в гимназията, ми бяха казали да я прочета още тогава… Не след дълго посетих и изложба, посветена на „Малкият принц“ в Сеул. Малко след това реших, че е време на прочета книгата и… го направих.

Вероятно е различно да прочетеш точно тази книга като възрастен, а не като тийнейджър или дори по-малък ученик. Много ясно си спомням как като я четях, провокира някои от детските ми черти – любопитството и способността ми да се изненадвам от света. Всъщност ме доближи до нагласата на моите собствени ученици и ми припомни, че стимулирането на детското любопитство не бива да е ефект от обучението, а истинският приоритет.

hallyu_0520_img02

След като се върнах в САЩ, се сблъсках с трудностите на 2020-а година. Подобно на мнозина, и аз се оказах затворена в къщи, далече от любими хора. И какво, мислите, ми помогна? „Малкият принц“, разбира се.

Препрочитането му беше едно от най-добрите ми решения по време на пандемията. В продължение на седмица и половина аз четях по една глава всяка вечер, преди да си легна. И не само ме успокояваше, но и ми помогна да се фокусирам върху някои идеи. Книгата ме откъсна от настоящата ситуация и ме заведе на моя собствена далечна планета. А когато стигнах края ѝ, не можех да сдържам сълзите си.

Ето ги и трите послания на „Малкият принц“, които пазя в сърцето си, когато ме застигнат трудни времена:

index

1. За важните неща в живота

Пътувайки от планета на планета, героят се натъква на различни персонажи, подобно на нашите срещи като възрастни. Чудесен пример за това е срещата на Малкия принц със суетния човек, който го пита дали му се възхищава. А героят на Сент-Екзюпери се чуди какво значение би имало това и заключва: „Възрастните са много чудновати.

В последните месеци често се фокусирам върху наистина важните неща, но все пак се улавям, че си губя времето и с такива, които пропиляват времето и изцеждат духа ми. В този смисъл, да, ние, възрастните, сме наистина много, много странни.

44741

2. За грижата за любимите хора

Книгата ми показа колко се нуждая от близостта и грижата за близките ми хора. Какъв по-добър пример за това от принца и неговата любима роза? Когато открива, че по света има още много такива цветя, той се натъжава, но след разговора му с лисицата преосмисля стойността на неговата роза. „Разбира се, някой обикновен минувач ще помисли, че моята роза прилича на вас. Но тя сама има много по-голямо значение, отколкото вие всички, защото тъкмо нея съм поливал аз. Защото тъкмо нея съм поставял под стъклен похлупак.“ По същия начин и аз искам да се грижа за тези, които са най-важни за мен. Те може да са просто единици сред морето от хора, но за мен са всичко.

1

3. Не сме сами

Не на последно място, Малкият принц и пилотът доказват, че дори и разделени, не сме сами. На раздяла принцът му казва: „И когато се утешиш (човек винаги се утешава), ще бъдеш доволен, че си ме познавал. Ти винаги ще бъдеш мой приятел. Ще ти се поиска да се смееш заедно с мене. И понякога ще отваряш прозореца си ей така, само за да ти бъде приятно…“ Когато разстоянието и времето не ти позволяват да си с тези, които обичаш, любовта им е все така реална. Подкрепата и грижата може да са далече, но това не ги прави нереални.

Ако някога сте разгръщали „Малкия принц“, вероятно ще откриете радостта да го прочетете отново. Ако пък, като мен, не сте имали това удоволствие, направете го и ще откриете цял нов свят, който може да донесе радост и на вас. Защото все пак всички имаме нужда от своето малко чудо в тези мрачни дни, нали?

Лира.бг по материали от Bookriot

Прочетете още

tumblr_md22i5DyvS1rjz0tdo1_1280

Японци създадоха променяща се книга

Проектът им е уникален Мегуми Кадживара и Татухико Ниджимае работят от години върху начина, по …