Начало / Любопитно / Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ

tolkien-1955

Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не е претърпявала основна реконструкция. С други думи, подовете са на дюшеме, таваните са високи, а за отопление служи камината. Писателят прекарва в къщата общо 17 години – между 1930-а и 1947-а. Точно в тази постройка пише най-славните си книги – например „Властелинът на пръстените”. Сегашният собственик я притежава от 16 години, но явно е променил житейските си планове и намерения.

Самата зона е обявена за ценна от културно-историческа гледна точка, така че къщата на „Нортмур Роуд20 в Оксфорд не може да бъде ремонтирана волно. Според обявата за продажбата ѝ, цената е 5,3 млн. долара, като читатели и почитатели на Толкин възнамеряват да я съберат чрез краудфъндингова кампания. Даже имат план за времето след покупката – да превърнат къщата на Толкин в културен център, който да напомня творчеството му.

unnamed (1)

Целта на кампанията е 6 млн. долара, за да остане нещо за ремонт и поддръжка. Известни творци вече обявиха подкрепата си –например певицата Ани Ленъкс, както и актьорът Дерек Джакоби

Лира.бг по материали от „Ню Йорк Таймс”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1870998-fo01097936

Продават вилата на Бохумил Храбал

Къщурката на автора на „Прекалено шумна самота” е с цена 12 млн. чешки крони Място …