Начало / Любопитно / Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ

tolkien-1955

Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не е претърпявала основна реконструкция. С други думи, подовете са на дюшеме, таваните са високи, а за отопление служи камината. Писателят прекарва в къщата общо 17 години – между 1930-а и 1947-а. Точно в тази постройка пише най-славните си книги – например „Властелинът на пръстените”. Сегашният собственик я притежава от 16 години, но явно е променил житейските си планове и намерения.

Самата зона е обявена за ценна от културно-историческа гледна точка, така че къщата на „Нортмур Роуд20 в Оксфорд не може да бъде ремонтирана волно. Според обявата за продажбата ѝ, цената е 5,3 млн. долара, като читатели и почитатели на Толкин възнамеряват да я съберат чрез краудфъндингова кампания. Даже имат план за времето след покупката – да превърнат къщата на Толкин в културен център, който да напомня творчеството му.

unnamed (1)

Целта на кампанията е 6 млн. долара, за да остане нещо за ремонт и поддръжка. Известни творци вече обявиха подкрепата си –например певицата Ани Ленъкс, както и актьорът Дерек Джакоби

Лира.бг по материали от „Ню Йорк Таймс”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ad8s1fx6vclrsyozft8b

Излизат неиздавани есета на Толкин

Темата е Средната земя Непубликуваните досега текстове ще помогнат на читателите да разберат по-добре как …