Начало / Любопитно / Четенето на книги предизвикало морална паника

Четенето на книги предизвикало морална паника

Разрастващата им се популярност възмутила английското общество

127934964_1368752700130822_5816183384405325274_n

Става дума обаче за 18 в. Тогава изведнъж се появили много книги, като четенето се превърнало в любимо занимание на заможните жени. Обикновено те разполагали с достатъчно свободно време и лесно ставали плячка на новопоявилата се непристойна дейност – четенето на книги. След тях обаче се заразили и жените от други слоеве на обществото.

Много англичани тогава алармират, че явлението се превръща в повсеместно, като изразяват и своята тревога. През 1796-а например в пресата излиза статия, в която между другото се казва: „Моето зрение е оскърбено от глупавите и опасни книги. Виждам ги навсякъде – на тоалетната масичка на моделиерката, на работното място на шивачката, в ръцете на благородните дами, които си почиват на дивана, а също и при продавачките.

Една от главните критики срещу книгите била тази, че изразяват измислени страдания на своите герои. Пък и явлението става толкова масово, че четат например както богатите държанки, така и най-бедните, чиито деца буквално са без прехрана.

Именно затова се говори за „морална паника”, предизвикана от четенето. С други думи, страх, че книгите ще изместят традиционните ценности. Интересното е, че сега си представяме онази епоха именно благодарение на книгите, написани за нея. А докъде ни е довело четенето… всички знаем

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …