Начало / Любопитно / Четенето на книги предизвикало морална паника

Четенето на книги предизвикало морална паника

Разрастващата им се популярност възмутила английското общество

127934964_1368752700130822_5816183384405325274_n

Става дума обаче за 18 в. Тогава изведнъж се появили много книги, като четенето се превърнало в любимо занимание на заможните жени. Обикновено те разполагали с достатъчно свободно време и лесно ставали плячка на новопоявилата се непристойна дейност – четенето на книги. След тях обаче се заразили и жените от други слоеве на обществото.

Много англичани тогава алармират, че явлението се превръща в повсеместно, като изразяват и своята тревога. През 1796-а например в пресата излиза статия, в която между другото се казва: „Моето зрение е оскърбено от глупавите и опасни книги. Виждам ги навсякъде – на тоалетната масичка на моделиерката, на работното място на шивачката, в ръцете на благородните дами, които си почиват на дивана, а също и при продавачките.

Една от главните критики срещу книгите била тази, че изразяват измислени страдания на своите герои. Пък и явлението става толкова масово, че четат например както богатите държанки, така и най-бедните, чиито деца буквално са без прехрана.

Именно затова се говори за „морална паника”, предизвикана от четенето. С други думи, страх, че книгите ще изместят традиционните ценности. Интересното е, че сега си представяме онази епоха именно благодарение на книгите, написани за нея. А докъде ни е довело четенето… всички знаем

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cveteto (1)

Здравка Евтимова е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“

Призът е за най-продавана книга между 12-те номинирани книги за „Награда Хеликон“ през 2022 г., …