Начало / Свят / Съвременен епос спечели Немската литературна награда

Съвременен епос спечели Немската литературна награда

Ане Вебер отдава почит на героиня от Съпротивата

media.media.8f641595-7014-436b-8f85-ea8f52c20463.original1024

Anette, ein Heldinnenepos, както се казва книгата, е посветена на изключителната съдба на Ан Бомануар, която помагала на евреи по време на Втората световна война, а после лежи в затвора заради това, че поддържа Фронта за национално освобождение на Алжир.

Писателката, която е известна и с това, че сама превежда творбите си на френски, избира особена форма за своята Anette, ein Heldinnenepos. Създава неримуван епос в стихове, който е свързван според литературните канони с героите на древността и не само – например Одисей или пък Евгений Онегин.

Вебер живее във Франция още от 80-те на миналия век. Следва френска литература в Сорбоната. Пише както на немски, така и на френски.

За Anette, ein Heldinnenepos Ане Вебер ще получи премия от 37 500 евро. Журито в Германия избра книгата измежду 187 заглавия

deutscher-buchpreis-2020weberwebimage

Интересното е и това, че Ане Вебер получи лично наградата си – в кметството на Франкфурт, което е рядкост в ковид-сезона. Пред шепа избрани писателката взе своята грамота и статуетка… спазвайки дистанция и с ръкавици.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

the-vanishing-half-book-club-questions-book-club-chat

Роман на Брит Бенет е най-често наричан „книгата на 2020-а”

The Vanishing Half отбелязва и 30-а седмица сред бестселърите HBO вече спечели правата за книгата, …