Начало / Свят / Французин е най-добрият бохемист в света

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а
xavier-galmiche

Отличието се връчва всяка година от Моравската регионална библиотека – с пълномощията на Министерството на културата на Чешката република. Предназначено е за чужденци, които разпространяват и пропагандират чешката култура и литература в своята страна. Самото жури е съставено от водещи чешки литературоведи от университетите и академичните центрове, както и от предишни носители на наградата.

Сега я получава 57-годишният французин Ксавие Галмиш, който преподава в Катедрата по славистика в Сорбоната. Отчетена е дългогодишната му научна дейност в областта на чешката литература, както и преводите му от чешки на френски на класици като Карел Чапек, Бохумил Храбал и дори икони в чешката история в лицето на Карел Яромир Ербен или Ян Амос Коменски.

Професор Галмиш е автор и на монография за Владимир Холан – един от най-известните чешки поети и преводачи през миналото столетие. За работата на френския бохемист Петър Билек, известен чешки литературовед и историк, казва, че е „на пресечната точка между родната френска култура и сензитивно представяната чешка култура, добре усвоена от него”.

C7cTqQeXkAE8ZwJ

Премия Бохемика се връчва от 1993-а. Сред носителите ѝ е и нашият преводач Анжелина Пенчева, която я печели преди 11 години. Наскоро в „Хеликон” се появи и най-новият ѝ превод – книгата на Бохумил Храбал „Моритати и легенди”

Лира.бг по материали от Моравската регионална библиотека

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Дълговете натрупва по време на ковид Иржи Новак притежава антикварна книжарница в един от старите …