Начало / Свят / Французин е най-добрият бохемист в света

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а
xavier-galmiche

Отличието се връчва всяка година от Моравската регионална библиотека – с пълномощията на Министерството на културата на Чешката република. Предназначено е за чужденци, които разпространяват и пропагандират чешката култура и литература в своята страна. Самото жури е съставено от водещи чешки литературоведи от университетите и академичните центрове, както и от предишни носители на наградата.

Сега я получава 57-годишният французин Ксавие Галмиш, който преподава в Катедрата по славистика в Сорбоната. Отчетена е дългогодишната му научна дейност в областта на чешката литература, както и преводите му от чешки на френски на класици като Карел Чапек, Бохумил Храбал и дори икони в чешката история в лицето на Карел Яромир Ербен или Ян Амос Коменски.

Професор Галмиш е автор и на монография за Владимир Холан – един от най-известните чешки поети и преводачи през миналото столетие. За работата на френския бохемист Петър Билек, известен чешки литературовед и историк, казва, че е „на пресечната точка между родната френска култура и сензитивно представяната чешка култура, добре усвоена от него”.

C7cTqQeXkAE8ZwJ

Премия Бохемика се връчва от 1993-а. Сред носителите ѝ е и нашият преводач Анжелина Пенчева, която я печели преди 11 години. Наскоро в „Хеликон” се появи и най-новият ѝ превод – книгата на Бохумил Храбал „Моритати и легенди”

Лира.бг по материали от Моравската регионална библиотека

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC_1446

Мартин Вопенка: Могъщите хора искат да се отделят от света

„Новата планета“ е съвременна антиутопия, която стъпва на библейски сюжет Като истински постапокалиптичен екшън се …