Начало / България / Годишните номинации за Награда „Хеликон“ през 2020-а – триумф на носталгията

Годишните номинации за Награда „Хеликон“ през 2020-а – триумф на носталгията

IMG_20201011_212124

Уважаеми приятели на добрата българска литература, номинациите за Награда „Хеликон“ през 2020-а за нова българска художествена проза са вече известни и ви представяме с удоволствие отличените заглавия и техните автори.

Ако трябва с малко думи да обобщим впечатленията си, те звучат така.

Въпреки пандемията, а може би поради нея, 12-те отличени за Награда „Хеликон“ книги са с носталгичен привкус. Най-новата българска проза, публикувана през вирусната година, гледа главно към миналото − с тъга и проницателност. Усмивките за сметка на това са редки и малко парадоксални. Понякога интересът на писателите ни е насочен към хората и темите, които са най-уязвими, което е обясним рефлекс на всяко изкуство и най-вече на словесното.

Жури с председател проф. Алберт Бенбасат и членове Пепа Витанова, Яница Радева, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски отся през четирите сезона според статута на наградата следните 12 заглавия, издадени от осем водещи български издателства.

zima

зима 2020-а

prolet

пролет 2020-а

leto

лято 2020-а

esen

есен 2020-а

Традиционната декемврийска церемония по официално обявяване на 12-те номинации и присъждане на Награда „Хеликон“ на новия ѝ кавалер ще бъде през януари 2021 г.

Тогава ще се обяви и носителят на „Цветето на Хеликон“, специалната награда за най-продавана книга от номинираните през годината. Тя бе отложена от 23 април 2020-а по разбираеми причини.

Миналата година бронзовия орел получи Боян Биолчев с романа си „Преселението“.
Във времето приза са получавали Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Владимир Полеганов, а двукратни носители са били Алек Попов, Христо Карастоянов и Недялко Славов.

Прочетете още

1024-768-alek-popov

Алек Попов си отиде без време

Напусна ни едно от най-известните имена на нашата литературна сцена За смъртта на писателя съобщиха …