Начало / Свят / Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Моника Фагерхолм създава романи за човешките отношения
1200

Северният съвет ѝ отсъди тазгодишната си литературна награда, но като много други отличия, и тя ще остане невръчена. Церемонията, която трябваше да се състои в Исландия, бе отменена заради специфичната обстановка, причинена от covid-19.

Наградата си Фагерхолм получи заради излязлата през 2019-а Vem dödade bambi?. 59-годишната писателка дебютира през 1987-а, когато се  появява първият ѝ сборник с разкази. Въпреки че е финландка, тя пише на шведски език. Извънредно популярна е в северните страни, като красноречив е фактът, че шест от нейните книги са получавали важни награди.

Моника Фагерхолм е завършила психология и литература в Университета на Хелзинки и това сякаш си личи в сюжетите ѝ. Обикновено се посвещава на човешките отношения, като осветлява проблеми в тях, които често водят до житейски драми и дори трагедии. Стилът ѝ на писане даде повод на критиците да заговорят за ново течение в прозата, което се основава на нейния начин на изразяване. Много млади колеги на Фагерхолм вървят по стъпките ѝ – особено сред пишещите на шведски финландци.

Моника Фагерхолм има осем книги и награда за почти всяка от тях. Очевидно важно име в скандинавската литература

pocketpodden-71

Майсторството на писателката си личи например в създаването на женски образи и момичешки характери. Такава е и наградената Vem dödade bambi? – в центъра на повествованието са две млади жени. Приятелят на едната има срамен момент в миналото си – бил е замесен в групово изнасилване. Но това сякаш е забравено, поне до момента, когато се появява филмов продуцент, имащ желание да снима филм, който носи същото име като книгата.

Основната тема във Vem dödade bambi? е насилието над жените, но разгледано като последствия и върху животите на самите насилници. Фагерхолм е повлияна от една важна за финландската литература книга – Män kan inte våldtas, която е посветена на същата тематика. Романът на Марти Тиканен излиза през 1975-а и предизвиква неодобрителна вълна в страната. Сега обаче нещата стоят другояче.

Моника Фагерхолм е номинирана три пъти досега за литературната награда на Северния съвет. На четвъртия път вече е и неин носител. Има осем книги и награда за почти всяка от тях. Очевидно важно име в скандинавската литература.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …