Начало / Свят / Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Финландка, пишеща на шведски, стана писател на Скандинавия

Моника Фагерхолм създава романи за човешките отношения
1200

Северният съвет ѝ отсъди тазгодишната си литературна награда, но като много други отличия, и тя ще остане невръчена. Церемонията, която трябваше да се състои в Исландия, бе отменена заради специфичната обстановка, причинена от covid-19.

Наградата си Фагерхолм получи заради излязлата през 2019-а Vem dödade bambi?. 59-годишната писателка дебютира през 1987-а, когато се  появява първият ѝ сборник с разкази. Въпреки че е финландка, тя пише на шведски език. Извънредно популярна е в северните страни, като красноречив е фактът, че шест от нейните книги са получавали важни награди.

Моника Фагерхолм е завършила психология и литература в Университета на Хелзинки и това сякаш си личи в сюжетите ѝ. Обикновено се посвещава на човешките отношения, като осветлява проблеми в тях, които често водят до житейски драми и дори трагедии. Стилът ѝ на писане даде повод на критиците да заговорят за ново течение в прозата, което се основава на нейния начин на изразяване. Много млади колеги на Фагерхолм вървят по стъпките ѝ – особено сред пишещите на шведски финландци.

Моника Фагерхолм има осем книги и награда за почти всяка от тях. Очевидно важно име в скандинавската литература

pocketpodden-71

Майсторството на писателката си личи например в създаването на женски образи и момичешки характери. Такава е и наградената Vem dödade bambi? – в центъра на повествованието са две млади жени. Приятелят на едната има срамен момент в миналото си – бил е замесен в групово изнасилване. Но това сякаш е забравено, поне до момента, когато се появява филмов продуцент, имащ желание да снима филм, който носи същото име като книгата.

Основната тема във Vem dödade bambi? е насилието над жените, но разгледано като последствия и върху животите на самите насилници. Фагерхолм е повлияна от една важна за финландската литература книга – Män kan inte våldtas, която е посветена на същата тематика. Романът на Марти Тиканен излиза през 1975-а и предизвиква неодобрителна вълна в страната. Сега обаче нещата стоят другояче.

Моника Фагерхолм е номинирана три пъти досега за литературната награда на Северния съвет. На четвъртия път вече е и неин носител. Има осем книги и награда за почти всяка от тях. Очевидно важно име в скандинавската литература.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

igov1

Роман на Ангел Игов получи престижна немска награда

„Кротките” беше отличена в Берлин Отличието се връчва от Дома на световните култури в Берлин …