Начало / Свят / Роман като филмов сценарий получи литературната награда в САЩ

Роман като филмов сценарий получи литературната награда в САЩ

Interior Chinatown разказва за расизма и пороците на Холивуд

maxresdefault

Чарлс Ю е точно сценарист по професия. Работи например по сериала „Западен свят”. Участва и в създаването на „Легион”. У нас излезе преди време неговата „Как да живеем безопасно във фантастична вселена“.  В Interior Chinatown пък разказва историята на млад актьор, който се сблъсква с холивудската система. А в нея получава безгласната роля на момче за всичко. Авторът описва и проявите на расизъм, които са твърде чести за всеки, понесъл прегрешението да е различен в Холивуд.

На интересен адрес отиде и наградата в раздел нехудожествени. Получи я всъщност биографията на бореца за човешки права и противоречива личност в същото време Малкълм Екс. Книгата е създадена от баща и дъщеря – Лес и Тамара Пейн. Тамара довършва биографията след смъртта на баща си преди две години.

oakImage-1605750058055-mobileMasterAt3x

Американските литературни награди се връчват още от 30-те на миналия век. Церемонията става публична през 1989-а. Сега обаче нещата пак се промениха заради ковид-сезона, който оказва своето влияние и върху този род събития. Затова и от салона на луксозния ресторант „Сиприани Уолстрийт” церемонията достигна до американците чрез онлайн излъчване.

Победителите в отделните категории получиха освен поздравления и чек за 10 хил. долара

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

Zaek

Заека тича към нас

Разгръщаме новите издания на култовите романи на Джон Ъпдайк от четирилогията за Хари Енгстръм, с …