Начало / Критика / Трогателни детски истории за заек и мечка

Трогателни детски истории за заек и мечка

И възрастните имат нужда от такива книжки

zaek

Драги родители и млади читатели (на възраст, ала и по душа), съвсем наскоро се сдобих с четирите томчета от поредицата „Заек и Мечка“ на Джулиан Гоф и Джим Фийлд. Докато пиша това, те са натрупани на спретната камарка до компютъра, прясно прочетени. Карат ме да се усмихвам, като погледна към тях.  Чувството, че млади автори създават красива и забавна детска литература, е прекрасно.  

Но защо пък да я определяме само като детска? Както Нийл Геймън казва, това е „история, която те кара да се смееш на глас. Такава книга те провокира да изпратиш рано децата по леглата, за да можете да я четете“. Защото и ние, малко попорасналите дечковци, имаме нужда от щастлив край.  

Разказите за милата мечка и малкия, сърдит, вечно нацупен заек са трогателни. Изпълнени са с огромна доза хумор,  а страниците са изпъстрени с чудни илюстрации от Джим Фийлд, като всеки том отговаря на различен сезон, а това прави приключението още по-прекрасно. Ала най-много ме впечатлиха темите, които леки като перца се спускат към нас: как да признаем грешките си, да станем по-добри, да сме по-спокойни, да сме верни приятели, да вземаме правилни решения. Наглед тъй ясни ни неща, ала толкова жизненоважни и позабравени. 

800

Искрено се надявам поредицата „Заек и Мечка“ да сгрее повече сърца по света и да разсмее повечко възрастни читатели. А междувременно, сърдечно благодаря на издателство Таймлайнс стор за чудния проект… очакваме продължение :) 

Текст Християна Митева
Авторът е книжар във варненския „Хеликон“ на бул. „Сливница“ 22

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dil2

Чудесата преди Коледа започват с Макс Фърнсби

Името му ще става все по-любимо и за нашите малчугани История като тази съдържа всички …