Начало / Критика / Трогателни детски истории за заек и мечка

Трогателни детски истории за заек и мечка

И възрастните имат нужда от такива книжки

zaek

Драги родители и млади читатели (на възраст, ала и по душа), съвсем наскоро се сдобих с четирите томчета от поредицата „Заек и Мечка“ на Джулиан Гоф и Джим Фийлд. Докато пиша това, те са натрупани на спретната камарка до компютъра, прясно прочетени. Карат ме да се усмихвам, като погледна към тях.  Чувството, че млади автори създават красива и забавна детска литература, е прекрасно.  

Но защо пък да я определяме само като детска? Както Нийл Геймън казва, това е „история, която те кара да се смееш на глас. Такава книга те провокира да изпратиш рано децата по леглата, за да можете да я четете“. Защото и ние, малко попорасналите дечковци, имаме нужда от щастлив край.  

Разказите за милата мечка и малкия, сърдит, вечно нацупен заек са трогателни. Изпълнени са с огромна доза хумор,  а страниците са изпъстрени с чудни илюстрации от Джим Фийлд, като всеки том отговаря на различен сезон, а това прави приключението още по-прекрасно. Ала най-много ме впечатлиха темите, които леки като перца се спускат към нас: как да признаем грешките си, да станем по-добри, да сме по-спокойни, да сме верни приятели, да вземаме правилни решения. Наглед тъй ясни ни неща, ала толкова жизненоважни и позабравени. 

800

Искрено се надявам поредицата „Заек и Мечка“ да сгрее повече сърца по света и да разсмее повечко възрастни читатели. А междувременно, сърдечно благодаря на издателство Таймлайнс стор за чудния проект… очакваме продължение :) 

Текст Християна Митева
Авторът е книжар във варненския „Хеликон“ на бул. „Сливница“ 22

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Слончето Елмър остана без своя създател

Няколко поколения деца израснаха с него Дейвид Маккий – създателят на Елмър, си отиде от …