Начало / Ревюта / „Каквото се случи в рая…“ невинаги остава там!

„Каквото се случи в рая…“ невинаги остава там!

Книга от Елин Хилдебранд, наситена едновременно със страст, лято, но и доза тъга

IMG_0270

Лятото на 2020-а може да е малко тъжно поради световната пандемия и стряскащата ситуация в България, но за сметка на това авторите на дамска проза избухват с интересно творчество, което да разсее настроението ни от всичко случващо се. Ето защо едно от летните ми предложения за четене е палмово-плажно-коктейлен роман, написан от световноизвестната създателка на чиклит Елин Хилдебранд.

Усещането от „Каквото се случи в рая…“ (изд. „Сиела“, превод Надя Баева, 332 стр.) е някак наситено едновременно със страст, лято, но и с доза тъга, доза трилър, доза неочаквано и непредвидимо. Романът се отличава от повечето в жанра със своята задълбоченост в отношенията между героите. А това ни учи, че невинаги парите и частните острови с бял пясък, който сякаш е направен от пудра захар, задължително ще ни направят щастливи, а още по-малко спокойни. Напротив! Айрийн разбира това по трудния начин – когато губи мъжа си в катастрофа с хеликоптер на карибския остров Сейнт Джон. Именно тогава изплува цялата истина, която е потресаваща. До този момент той е успявал да скрие милионерска вила и афера с красиво и младо местно момиче.

Какво по-голямо разочарование и обида за една жена от това да разбере, че през цялото време е била лъгана от най-близкия си човек, и то с по-млада от нея? Когато пристига на острова с двамата си синове, Айрийн е готова да мрази, да воюва, но скоро разбира, че с това поведение трови единствено собствената си душа. Тропическите климат и природа приласкават героинята и я отпращат в летен рай и тя мечтае да избяга от миналите разочарования, изневери и смразяващи тайни. Историята на Айрийн и приятелите ѝ остава с отворен край и обещание за разрешаване на сложната ситуация, в която е попаданала.

IMG_0283

Като типична представителка на зодия Рак, Елин Хилдебранд и този път ни предлага романтично, но и трагично продължение на „Зима в рая“. Това е втората книга от трилогията „Рай“, която несъмнено може да се чете самостоятелно, но ако държите да усетите по-силно емоцията от историята на Айрийн, ви препоръчам да изчетете и трите книги. Други заглавия в същия стил от Елин Хилдебранд са „Перфектната двойка“, „С обич, М.“. Повечето романи на американската писателка проследяват истории в Нантъкет и са свързани с летните приключения там, поради което тя си печели титлата „кралица на летния роман.

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в „Хеликон Съборна“

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …