Начало / Читателски дневник / Знаете как ще свърши книгата? По-добре замълчете

Знаете как ще свърши книгата? По-добре замълчете

Да разбереш предварително финала е като проклятие

christin-hume-k2Kcwkandwg-unsplash

Парадоксът на четенето е, че всъщност искаме сами да съпреживеем съдбата на героите, да разгръщаме страница след страница. Колкото и завързан да е сюжетът – особено в трилърите или кримките, точно в това е цялото удоволствие… Да изминем пътя към последната страница заедно с действащите лица.

Има обаче и такава порода читатели, които от нетърпение скачат на края, а после си дочитат останалото. Те са нетърпеливи и емоционални по душа, психологическите нюанси ги изнервят и трудно разбират защо писателят им причинява всичко това.

Но съществуват и читатели, за които добре изграденият сюжет е като извивките по планината, ширнала се пред нас. Всяка додава нещо, че гледката да е съвършена. И затова пътя до развръзката изминават сами и търпеливо, наслаждавайки се на всеки ред.

Сблъсъкът между тези две групи читатели може обаче да е направо експлозивен. Представете си, че отивате на кино, а най-добрият ви приятел още във фоайето с едно изречение разплита интригата. Сигурно ще го изядем с поглед! А с книгите е още по-лошо… Просто да го убие човек!

Само че наистина се е стигало буквално до опит за убийство заради нещо подобно… Зад първия такъв случай в Антарктида стои повече от интересна история, в основата на която е именно книга.

Преди около две години избухва скандал в руската полярна станция. Трагедията се разминава буквално на косъм, защото единият от участниците в конфликта напада другия с нож. Както се оказва по-късно, причината била книгата, която четял първият – без да го е искал, един от колегите му, през който романът вече бил минал, разкрил финала на историята. Счепкването било мигновено, а в резултат несъобразителният полярник, издал финала, бил транспортиран до най-близката болница. Другият пък все пак получил възможност да си дочете книгата под домашен арест след спешното му отзоваване в Санкт Петербург.

Случая документира в. „Московский комсомолец”, като са изнесени и имената на участниците в конфликта. Единственото, което липсва, е всъщност заглавието на книгата. Но съветът продължава да е в сила… Ако знаете как ще свърши историята, по-добре замълчете…

За четенето: Краси Проданов

Прочетете още

2721454_b

Матю Пери предрича края си в своята книга

Автобиографичната история четем сега с нови очи Интересът към телевизионния Чандлър – или Матю Пери …