Начало / Свят / Опра Уинфри предизвика фурор на фестивала в Джайпур

Опра Уинфри предизвика фурор на фестивала в Джайпур

Опра Уинфри е предизвикала истински фурор на големия литературен фестивал в Джайпур, Индия, информира „Индипендънт”. Със своите коментари най-известната водеща предизвикала бурни аплодисменти от многобройната аудитория. Американката се появила в традиционни индийски одежди.

Уинфри определя посещението си в Индия като „едно от най-великите преживявания”. Тя споделя, че е впечатлена от лудницата по улиците и факта, че индийските шофьори изобщо не зачитат червената светлина. Водещата се изказва и по социални въпроси – като отношението към вдовиците, които се отделят от обществото: „Това, че съпрузите ви са починали, не ви прави граждани втора ръка”. Опра „взривила” обстановката като възкликнала: „Моят живот е Тадж Махал”.

Посещението на Опра разсея неприятния привкус от събитията около несъстоялата се визита на Салман Рушди –  може би най-известния писател с индийски произход,  коментира „Индипендънт”. Първо ислямски духовници изразиха бурен протест срещу евентуално пристигане на автора в страната, а той отказа да присъства заради заплахи с убийство. Скоро писателя обяви, че е научил, че заплахите са фалшиви и каза, че е разочарован от полицейските служби в Индия.

Фото: jaipurliteraturefestival.org

Свързани заглавия
Салман Рушди няма да присъства на фестивала в Джайпур заради заплахи
Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни
Нюхът на Опра Уинфри за книгите
Опра Уинфри обмисля да направи ново шоу само за книги

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …