Начало / Критика / Нюхът на Опра Уинфри за книгите

Нюхът на Опра Уинфри за книгите

От 70-те представени в шоуто й творби са продадени 55 милиона копия

 

Шоуто на най-популярната водеща в САЩ Опра Уинфри излъчи своя последен епизод. Това обаче няма да сложи край на дискусиите за книги, твърди самата тя пред в. „USA Today“.

„Ще се опитам да направя шоу само за книги и автори”, казва Уинфри. „Справихме се сравнително добре с рубриката „Клубът за книги”. Стана ясно, че колкото по-добра връзка направя между публиката и автора, толкова по-добри са продажбите”.

„Клубът за книги” е рубрика, съществуваща от 1996 г. и превърнала се в голям хит. Всеки месец Уинфри избираше книга, която да се дискутира със зрителите. Веднъж избрана от Опра, всяка книга се превръщаше в бестселър. От 70-те избрани творби са продадени общо 55 милиона копия. Критиците й винаги са изтъквали, че дискусиите са повече за читателите, отколкото за самите книги.

Издателят от „Браун” Майкъл Пийч похвали нюха й за печелившите издания, като уточнява: „Тя избираше в рубриката си най-различен тип книги”.

„Твоя книга да бъде избрана за рубриката на Уинфри е благословия от бога”, допълва публицистката Патриша Айнсмън. Доказателство за това е Тони Морисън, чиито заглавия са били избирани 4 пъти за „Клубът за книги”. Морисън признава, че този факт е увеличил продажбите й много повече, отколкото Нобеловата награда за литература през 1993 г.
„Опра демонстрира какво означава клуб за книги в пълния смисъл. Но с течение на времето, за съжаление, активността спадна – рубриката се появяваше веднъж на два, вместо на един месец, а и бяха избирани книги само на класици като Фокнър и Дикенс. Такива книги хората не четат по желание, а най-вече като домашно”, коментира основателят на сайта „TheBookReportNetwork.com” Керъл Фицджералд.

„Опра даде повод на Америка да говори за книги от време на време”, казва бившият директор на Националната фондация на изкуствата Дейвид Кипън. „Вече повече хора говорят за книги, независимо че шоуто й свърши. Но тя
служи на велика кауза. Напомняше, че четенето още съществува. Обръщаше внимание на балетристиката. От нея съм виждал и най-добрите интервюта на романисти”.

„Клубът за книги” предизвика и скандали. През 2001 г. Уинфри избра да представя книгата на Джонатан Францен „Поправки”. Тогава авторът избухна с аргумента, че шоуто създава грешен имидж на творбата му. Книгата била „тежка” и „не за масовата аудитория”, по думите му. По-късно обаче той се извини и й благодари за „ентусиазма”.

Нов скандал се случи през 2005 г. Тогава мемоарът на Джеймс Фрей „Милиони малки парчета” беше обявен за „доста преувеличен”. Тогава се появи напрежение между автора и водещата. „Бях хванат в капан. Но в известна степен го заслужавах”, каза миналата седмица Фрей по въпроса.

Опра няма да се откаже от книгите, прогнозира „USA Today“. Особено след като вече има собствена кабелна телевизия – OWN. Може би затова тя самата каза: „Останете на вълната”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …