Начало / България / Записките на Вазов разтваряме в чест на 170-годишнината му

Записките на Вазов разтваряме в чест на 170-годишнината му

Отбелязваме юбилея на 9 юли 2020-а

IvV

Из бележника на поета” се казва изложбата, която Столична библиотека подготви по повода. Честта да я открие имаше Здравка Евтимова, която е и председател на родния ПЕН-клуб. Деца четоха любими свои стихове на класика.

Експонатите са все ценни първи издания от книгите на Вазов, също така екземпляри, на които е оставял автограф, както и много документи, свързани с живота му. В изложбата са включени и първи издания на „Под игото” – българското и английското, като се отбелязва и това, че чуждоезичното излиза няколко месеца преди родното.

Сред по-любопитните експонати е например книжката „Стихотворения за малки деца”, която поетът написал по поръчка на издателя само за три дни срещу хонорар от 200 франка.

Изложени са и много плочи с изпълнения на стихове или други творби на Вазов. Запечатали са славни гласове – на Апостол Карамитев, на Стефан Гецов, Славка Славова и др.

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот. Учи в родния си град и Пловдив. Вместо да поеме занаята от баща си се занимава с поезия. Голямо въздействие оказва върху него срещата с Ботев в Румъния. Пише най-известния български роман „Под игото” в Одеса през 1886-а. „Патриарх на българската литература” първи го нарича Гео Милев.

Ползва се с огромна любов и уважение и днес, както показва класацията за най-продавани български книги в „Хеликон” през първата половина на настоящата 2020-а.

Vaz

В подреждането „вечният” роман „Под игото” е 44-и сред най-търсените книги. „Нова земя”, който дълго отсъстваше от книжарниците, е още по-напред – на 31-ва позиция. Изданието с твърди корици е 48-о

Лира.бг по материали от Столична библиотека

Прочетете още

426057121_888991329686782_3060498497493384140_n

Изложба отбелязва 100-годишнината на големия Любен Зидаров

Откриването е днес Илюстраторът и художник си отиде преди година – малко не му достигна …