Начало / България / Записките на Вазов разтваряме в чест на 170-годишнината му

Записките на Вазов разтваряме в чест на 170-годишнината му

Отбелязваме юбилея на 9 юли 2020-а

IvV

Из бележника на поета” се казва изложбата, която Столична библиотека подготви по повода. Честта да я открие имаше Здравка Евтимова, която е и председател на родния ПЕН-клуб. Деца четоха любими свои стихове на класика.

Експонатите са все ценни първи издания от книгите на Вазов, също така екземпляри, на които е оставял автограф, както и много документи, свързани с живота му. В изложбата са включени и първи издания на „Под игото” – българското и английското, като се отбелязва и това, че чуждоезичното излиза няколко месеца преди родното.

Сред по-любопитните експонати е например книжката „Стихотворения за малки деца”, която поетът написал по поръчка на издателя само за три дни срещу хонорар от 200 франка.

Изложени са и много плочи с изпълнения на стихове или други творби на Вазов. Запечатали са славни гласове – на Апостол Карамитев, на Стефан Гецов, Славка Славова и др.

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот. Учи в родния си град и Пловдив. Вместо да поеме занаята от баща си се занимава с поезия. Голямо въздействие оказва върху него срещата с Ботев в Румъния. Пише най-известния български роман „Под игото” в Одеса през 1886-а. „Патриарх на българската литература” първи го нарича Гео Милев.

Ползва се с огромна любов и уважение и днес, както показва класацията за най-продавани български книги в „Хеликон” през първата половина на настоящата 2020-а.

Vaz

В подреждането „вечният” роман „Под игото” е 44-и сред най-търсените книги. „Нова земя”, който дълго отсъстваше от книжарниците, е още по-напред – на 31-ва позиция. Изданието с твърди корици е 48-о

Лира.бг по материали от Столична библиотека

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

pratchett

40 цитата от Тери Пратчет за всяка една ситуация

Знаете кой е сър Тери Пратчет. Създателят на Света на диска, британски рицар, носител на …