Начало / Свят / Цензурираха библиотеките в Хонконг

Цензурираха библиотеките в Хонконг

Четивата в полза на демокрацията вече липсват по рафтовете

img_5686a97290e90

Решението е на органа, който управлява обществените библиотеки. Дълбоко във фондовете на библиотеките са прибрани заглавия, създадени от продемократични активисти и политици. Мярката е в резултат на новия закон за национална сигурност. Приемането му доведе до многохилядни протести и много насилие от страна на властите.

Един от лидерите на протестите, Джошуа Уонг заяви, че става дума за цензура, каквато прилага Пекин по отношение на целия Китай. Основните обвинения са, че новоприетият закон превръща Хонконг в авторитарно управляван мегаполис. Свободата на словото вече не съществува там и според репортерката Мери Хюи, а събиранията са забранени.

Първите отстранени от регалите на библиотеките книги са общо девет. Между тях има написана от самия Уонг, а също и книга на демократично настроения политик Таня Чан. Не е изключено „замразените” засега книги да бъдат забранени напълно.

Според властите приемането на закона е било необходимо, за да се преборят с протестите, свързани с възможността заподозрени за тежки престъпления да бъдат екстрадирани в Китай. Противниците на режима твърдят, че това може да доведе до репресивни действия срещу гражданите от страна на властите

skynews-hong-kong-protests_4737810

Хонконг се ползва от специално администриране след като е върнат на Китай през 1997-а. Китайските власти се задължават да не променят социално-икономическата система до 2047-а. Новоприетите мерки обаче са именно в тази посока според протестиращите. След приемането на закона в края на миналия месец все пак местните решиха да преустановят за неопределено време протестите си.

Лира.бг по материали от БиБиСи

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Uvodni1

Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Историята им започва в дълбокото минало Библиотеките са едно от най-гениалните изобретения на нашата цивилизация. …