Начало / България / Нов превод от оригинала на безсмъртния Сенека

Нов превод от оригинала на безсмъртния Сенека

224221_bФилософската школа на стоиците оставя множество непреходни завети, които се четат и до днес. Един от най-обичаните ѝ представители е Луций Аней Сенека. Мъдростите, които той предава (включително буквално, в своите писма до Луцилий) ни замислят, учат, вдъхновяват и до днес.

Още приживе дар словото на Сенека е ценено и уважавано. Той става известен оратор и получава пост в сената. А една от речите му буди такава завист у императора, че бива осъден на смърт, но помилван. Временно.

А за да изтръскаме последните останали прашинки на 2000-годишната му слава, от „Хеликон“ ви предлагаме „Нравствени писма до Луцилий“ в нов превод от 2020 г., направен от Райка Николова. Даваме му и практична форма – 3 малки томчета, поединично на цена от 10.95 лв. всяко, и заедно във футляр за 19.95 лв.

И понеже споменахме, че не можем да се наситим на творчеството на Сенека, през юли сме ви подготвили още едно малко томче в сходно оформление – „Латински сентенции“. То ще съдържа подбрани цитати от различни философи, автори, владетели. Сред които, разбира се, и Луций Аней Сенека.

Почерпете вдъхновение сега!

Ще ти кажа една рецепта за любов – без любовен еликсир, без омайно биле, без магически заклинания: ако искаш да бъдеш обичан, обичай!

Човек сам се учи, докато учи другите.

Няма мир и покой, освен ако не ги е подредил разумът.

Четенето подхранва ума и позволява на уморения от занимания да си почине, но не и да бездейства.

Нощта изкарва на бял свят тревогите ни, а не ги потулва, тя просто видоизменя притесненията ни.

Кошмарите са не по-малко тревожни от действителността.

Истинско е онова спокойствие, в което властва правилният начин на мислене.

Все пак живото слово и съжителството ще ти помогнат повече от приказките ми. Трябва да навлезеш в самите неща. Първо, понеже човек вярва повече на очите, отколкото на ушите си; после, понеже пътят чрез наставления е дълъг, а чрез живия пример – кратък и ползотворен.

Каква полза има да премисляш минали страдания и да ставаш нещастен от това, което е било? И кой не преувеличава своите страдания и не лъже самия себе си. Освен това, което е било горчиво, е приятно за разказване. Естествено е да се радваме, когато злините отминат. Защото, както казва Посидоний: „Един ден за образования човек е по-дълъг от век за невежата.”

Най-ценният подарък, който можете да направите на някой друг – това е вашето време, защото подарявате нещо, което никога не може да се върне.

Нищо не уважавам, нищо не смятам за благо, ако резултатът е пари.

Почивката без книги е смърт и погребение за живия човек.