Начало / Любопитно / Молдова е на път да остане без книжарници

Молдова е на път да остане без книжарници

Общият им брой в момента е едва 70

e6b346ce-f00e-46f6-b681-579ff1cc79d4

Изоставени сгради – много от тях занемарени или пък преобразени в барове, магазини, складове и дори обори. Това е печалното наследство от прежната епоха, когато и страната се казваше Молдовска съветска социалистическа република. Само за две десетилетия тогава – между 1970-а и 1990-а, в Молдова отварят врати над 1500 книжарници. По повеля на партията „Луминица” или „Светлинка”, както се казва държавната верига, трябва да има във всеки град и село. Създадена е и специална лотарийна игра със същото име, като улучилите печеливш билет могат да вземат книга по желание от книжарницата. Както ставаше в онези времена, идеята е на генералния секретар на Молдовската комунистическа партия Иван Бодюл като част от плана му в полза на четенето и грамотността.

Разбира се, по онова време идеологията определяла и какво да има по рафтовете – румънската класика например е смятана за буржоазна изживелица и липсва за сметка на млади и прогресивни молдовски автори. В тон с практиката в социалистическия блок, и книжарниците са предприятия, работещи съобразно плановата икономика. Затова и всяка „Луминица“ била длъжна да купува месечно между 300 и 500 книги, които после обикновено били и продавани. Причина за това е и тоталната липса на каквото и да е разнообразие – държавната телевизия излъчва по това време няколко часа дневно, ако има ток, а кината в по-малките населени места прожектират филм само в сряда следобед. Но писател като Владимир Бесляга например казва за цялата инициатива, че е „циничен политически опит да се спечелят молдовските писатели на страната на държавата и да се сложи край на дисидентството”.

Въпреки налаганата цензура и съветизацията на молдовския език – по това време е наложен моделът да се пише на кирилица вместо на латиница, веригата книжарници изиграва своята роля. Много от читателите за първи път хващат в ръка книгите на Жул Верн, Марк Твен и Александър Дюма именно благодарение на „Луминица“. Популярни са и руските детективски романи.

Много от книжарниците са занемарени или пък преобразени в барове, магазини, складове и дори обори

Luminita_today

След промяната през 1991-а обаче тиражите на книги в Молдова драматично падат, което прави и разходите много по-големи. Така в страната с население от 3,5 млн. души работят около 70 книжарници. Една от малкото запазени от ония времена е например книжарницата в Леова в южната част на Молдова. Сега обаче се казва Micula Prința – „Малкият принц”, и за да оцелее, е принудена наред с книгите и учебниците да продава сувенири, играчки и дори препарати за почистване.

Лира.бг по материали от The Calvert Journal

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

82955495

Португалия откупи книги за 200 хил. евро от издателите

Допълнителна помощ получиха и книжарниците Общо 261 молби за ковид-дотация прие тамошното Министерство на културата. …