Начало / Критика / Има нещо гнило в Щатите

Има нещо гнило в Щатите

Едуард Сноудън е сред най-сериозните критици на режима там

snow

Дали е шпионин като Джеймс Бонд, пред който няма нищо невъзможно, или пък просто наивник, решил, че разкрива гамбита на големите? Едуард Сноудън е дете на виртуалната епоха и именно така иска да промени представата за САЩ – с изцяло виртуални средства. Неговата „Лично досие” (изд. Егмонт, превод Юлия Чернева, 336 стр.) продължава линията, като разкрива много от перипетиите на автора в изгнание. Сноудън разказва и за детството си, и за зрелите години, също за нещата, които вбесиха ЦРУ, та се наложи той да търси убежище при най-големия неприятел – в Русия.

Още щом като книгата излезе на английски, държавните органи в САЩ заявиха, че завеждат дело срещу автора ѝ. Той пък се укрива в Москва с надеждата, че международната реакция ще му позволи по-добър живот в бъдеще.

За книгата си Едуард Сноудън казва, че съдържа отговорите на всички въпроси, които са му задавани през последните години. Иначе твърди, че от времето на първите му разкрития, та досега, нещата само са се влошили и корпорациите диктуват какви да са стъпките на официалната политика в САЩ. „Жалко, че ме чуват само в Москва”, оплаква се например беглецът.

Уолстрийт Джърнъл пък написа, че новата книга е „пълна с пубертетска арогантност. Според изданието „Сноудън иска да събуди съчувствие чрез написаното”.

Сноудън никак не си поплюва – едно от изявленията му за президента Тръмп гласеше, че той е „човек, неспособен да намери платена любов

stažený soubor

Интересно е как ли би коментирал политиката на САЩ през призмата на двете разтърсващи я събития през настоящата 2020-а – първо пандемията от COVID-19, причинил смъртта вече на над 110 хил. души; а след това още един отрезвителен шамар – протестите заради убийството на Джордж Флойд, които показват страната (пък и президента) като абсолютно безсилни. Но за това може би ще почакаме следващата книга, която със сигурност няма да закъснее. Агентът е агент… дори и в изгнание.

Текст Краси Проданов

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …