Начало / България / Иво Сиромахов ви кани „У майкини”

Иво Сиромахов ви кани „У майкини”

223718_bПопулярният български сценарист, драматург и писател с нова безмилостно смешна сатира, посветена на българската народопсихология.

Били ли сте „У майкини“? Ако не сте, то Иво Сиромахов е готов да ви разведе из техния невероятен свят в своя нов роман!

„У майкини“ Васильовден се чества по стародавна традиция, има един вечно пиян свако, а буля мечтае за Дубай. Там не е като у Вуйнини. И трябва да сте много наясно с тази разлика. Защото иначе рискувате да обидите цяло едно село – един малък остров, населен с българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание.  Защото винаги го има притеснението от въпроса „какво ще кажат другите“.

„У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.

Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме-превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена.

Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа.

Историята им е много смешна, понякога трогателна, малко трагична и със сигурност позната.
Защото„У майкини“ ще откриете не само познатото пиперливо чувство за хумор на сатирика Сиромахов, но и горчивата история на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

Иво Сиромахов е сред популярните лица на българската книжна сцена. Автор е на романите „Моят таен любовен живот“, „Българско радио”, „Скарлет + Иво = ВНЛ“, „Уважаеми зрители“ и „7 жени“, сборниците „Дневници и нощници“, „Български работи“ и „Очила“, както и на редица пиеси, публикувани в изданията „Българско криминале“ и „Любовни истории“.

ОТКЪС

Тая сутрин майкини ме пратиха до бативи Ценкови за чаша олио.
Не че ние си нямаме олио у майкини. В мазъта имаме два стека олио Калиакра, зехме го през ноември на промоция от Лидъла. Но олиото на бативи Ценкови е по-вкусно, защото е домашно. Сами си го правят от преработено машинно масло, две глави черна ряпа и връзка копър. Много е полезно за ставите.
Та отидох аз у бативи Ценкови, а там – страшна трагедия. Бати Ценко седи на остъкления балкон, пуши цигари и гледа лошо. А кака Дичка реве, цялата подпухнала и очите ù зачервени.
–    От два часа реве – вика бати Ценко. – Кво й става на тая жена, не знам. Критиката ли я пере, не знам. Направо не знам.
Отидох в кухнята да успокоя кака Дичка и да я питам кво ù е.
А тя ревна още по-силно.
–    Бати ти Ценко е пълен идиот – вика. – Съсипа ми живота, а сега съсипва и живота на детето.
И ми разказа какво се е случило. Дъщеря им – Митюрина (кръстиха я на дядо ù Митю, лека му пръст) тая година ще е абитуриентка. Пълна отличничка била, само по български и литература имала тройка, ма той българският няма да ù трябва. А литературата – хептен. И кака Дичка предложила на бати Ценко да ù купят за бала подарък – силиконови цици, по триста кубика едната. Това било мечта на детето, защо да не ù я сбъднат? Но бати Ценко се запънал и казал “Кви са тия глезотии – по 300 кубика! Баба й все тристакубикови цици е носила! Аз пари за повече от 250 кубика няма да дам“.
Митюринчето изпаднала в депресия, щото на най-добрата ù приятелка – Сандрония Филкова (внучката на дядо Сандю, лека му пръст), техните ù били купили цици по 350 кубика. И Митюрина много се потиснала и изобщо не искала да излиза от стаята си.
–    Откъде-накъде Филкови ще сложат 350 кубика на Сандрония, а ние да се излагаме с тия 250? – реве кака Дичка. – Да не би да са по-богати от нас?
–    Не са – реших да я успокоя.
–    Ами не са! – ревна още по-силно кака Дичка. – Просто бати ти Ценко е стиснат нещастник. Не мога да го търпя!
–    Недей така – рекох. – Бати Ценко е добър човек. Вдигна къща на три етажа, всяка година те води в Кушадасъ на олинклузив.
–    Не му ща олинклузивите – писна кака Дичка. – Искам да се грижи за детето си. И да речеш, че са кой знае какви пари – не са. Разликата между 250-кубиковите и 300-кубиковите цици е някакви си 1200 евра! Смятай колко е стиснат.
Не казах нищо, а взех чашата олио и съсипан от мъка се прибрах у майкини. Разказах им какво се е случило, а майкини викат:
–    Те, бативи ти Ценкови винаги са били стиснати. Ей го и сега кака ти Дичка не е напълнила чашата с олио, ами сипала с два пръста по-малко. Свиди ù се скапаното олио. Не знам защо изобщо си общуваме с тях.
А свако, като разбра какво е станало, много се ядоса и се напи. Сега лежи на дивана гъзгеврек пиян, а цигарата му падна от устата и прогори буланата и майкини направо са в истерия.

Прочетете още

ivo-1

Иво Сиромахов: България не обича умните. България обича тарикатите

„Певицата взема властта“ е новият роман на сценариста, журналист и писател Иво Сиромахов, в който …