Начало / Свят / Обявиха Наградата „Гонкур” по-рано в подкрепа на книжарниците

Обявиха Наградата „Гонкур” по-рано в подкрепа на книжарниците

Журито изпревари с месец предварителните дати

melis-mpeseri-syggrafeas_252863_207862_type13262

Обявяването на печелившите в няколко категории цели да се предизвика интерес към книгите и читателите да се завърнат във френските книжарници. Дълго време те бяха затворени заради пандемичната обстановка покрай COVID-19. Главната награда обаче ще се връчи без промяна чак наесен.

Сега беше обявен например носителят на наградата за дебют – Le tiers temps на Майлис Бесри. Книгата е посветена на последните дни от живота на големия драматург и лауреат на Нобелова награда за литература Самюъл Бекет. Самият той си отива от света ни на 83 в парижки дом за възрастни хора. Именно моментите на гаснещия живот улавя авторката в книгата си. На 38, досега тя е създавала предавания на документална тематика за радио France Culture. За книгата си е използвала общодостъпната информация за Бекет, без обаче да ограничава фантазията си.

Винаги съм чувствала силна връзка с Ирландия и написаното от Бекет – казва Бесри. – Интересни са ми пиесите му, ритъмът на писане, силата, която притежава всяко изречение. Когато разбрах, че е свършил в старчески дом, си дадох сметка как по определен начин се е превърнал в един от своите герои.

Опитах се да си представя – споделя новата носителка на Наградата „Гонкур“, – за какво е размишлявал, какво е имало в главата му и затова реших да напиша книгата от първо лице, да го превърна в разказвач.

Irish playwright Samuel BECKETT. 1964.

Бесри установява, че има запазени сравнително малко интервюта с драматурга. Известна е например кореспонденцията му с един друг литературен титан – Джеймс Джойс. Бекет всъщност му помага в написването на неговия последен роман – „Бдение над Финеган”.

Моят Бекет е донякъде истински, донякъде измислен – признава Майлис Бесри. – В края на живота си той не пишел, затова и книгата ми не се стреми да наподоби стила му. Но трябваше да си представя за какво и как размишлява.

Академията „Гонкур” чества през 2020-а своята 120-годишнина. Съгласно завещанието на създателите ѝ – братя Гонкур, журито се състои от 10 члена. Финансовата стойност на наградата е символична – само 10 евро. Въпреки това отличените книги се сдобиват с огромни за френския пазар тиражи.

Лира.бг по материали от France24

 

Прочетете още

vlas-v-hrdle-literatury_nicol-hochholczerova_1000x660

Никол Хохголцерова: Повърхностно четат някои хора

Две гледни точки за един бестселър, предизвикал скандал  Много е интересно да чуем авторката и преводача на …