Начало / Свят / Обявиха Наградата „Гонкур” по-рано в подкрепа на книжарниците

Обявиха Наградата „Гонкур” по-рано в подкрепа на книжарниците

Журито изпревари с месец предварителните дати

melis-mpeseri-syggrafeas_252863_207862_type13262

Обявяването на печелившите в няколко категории цели да се предизвика интерес към книгите и читателите да се завърнат във френските книжарници. Дълго време те бяха затворени заради пандемичната обстановка покрай COVID-19. Главната награда обаче ще се връчи без промяна чак наесен.

Сега беше обявен например носителят на наградата за дебют – Le tiers temps на Майлис Бесри. Книгата е посветена на последните дни от живота на големия драматург и лауреат на Нобелова награда за литература Самюъл Бекет. Самият той си отива от света ни на 83 в парижки дом за възрастни хора. Именно моментите на гаснещия живот улавя авторката в книгата си. На 38, досега тя е създавала предавания на документална тематика за радио France Culture. За книгата си е използвала общодостъпната информация за Бекет, без обаче да ограничава фантазията си.

Винаги съм чувствала силна връзка с Ирландия и написаното от Бекет – казва Бесри. – Интересни са ми пиесите му, ритъмът на писане, силата, която притежава всяко изречение. Когато разбрах, че е свършил в старчески дом, си дадох сметка как по определен начин се е превърнал в един от своите герои.

Опитах се да си представя – споделя новата носителка на Наградата „Гонкур“, – за какво е размишлявал, какво е имало в главата му и затова реших да напиша книгата от първо лице, да го превърна в разказвач.

Irish playwright Samuel BECKETT. 1964.

Бесри установява, че има запазени сравнително малко интервюта с драматурга. Известна е например кореспонденцията му с един друг литературен титан – Джеймс Джойс. Бекет всъщност му помага в написването на неговия последен роман – „Бдение над Финеган”.

Моят Бекет е донякъде истински, донякъде измислен – признава Майлис Бесри. – В края на живота си той не пишел, затова и книгата ми не се стреми да наподоби стила му. Но трябваше да си представя за какво и как размишлява.

Академията „Гонкур” чества през 2020-а своята 120-годишнина. Съгласно завещанието на създателите ѝ – братя Гонкур, журито се състои от 10 члена. Финансовата стойност на наградата е символична – само 10 евро. Въпреки това отличените книги се сдобиват с огромни за френския пазар тиражи.

Лира.бг по материали от France24

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5e98782d15ea4b4ae721f763

Риана написа готварска книга заради пандемията

Певицата събра любимите си рецепти Самоизолацията се отрази творчески на 32-годишната звезда. Родена в Сейнт …