Начало / Свят / „Амазон” иска да спаси независимите книжарници

„Амазон” иска да спаси независимите книжарници

Компанията отделя за тях 250 хил. британски лири

3879

Става дума всъщност за фонд, който да послужи в помощ на всички книготърговци, които се оказаха в невъзможна ситуация покрай COVID-19. Книжарниците затвориха в тон с разпоредбите на властите и така загубиха възможност за каквито и да е постъпления. Така беше основан и спасителният фонд – по инициатива на книжарница London Review Bookshop, издателство Picador и веригата Daunt Books. Първоначалната цел била 10 хил. лири, но големият интерес от страна на обществеността довел до по-амбициозните 100 хил. лири (около 225 хил. лв.). Преди няколко дни обаче организаторите съобщиха, че е постъпило анонимно дарение в размер на 250 хил. лири (над 550 хил. лв.). „Дарителят е оставил единствено съобщение, че иска да подкрепи независимите книжарници, за да се запази пъстротата на книжния пазар”, казват хората, които стоят зад инициативата. Ден по-късно обаче уточняват, че дарението е от международна корпорация – и то „Амазон”. „Можем да потвърдим, че даряваме сумата в подкрепа на независимите книжарници”, казва и говорителят на компанията.

Самите книготърговци приемат с противоречиви чувства новината. От години те обвиняват именно „Амазон”, че унищожава книжния пазар. Например през 2018-а Съюзът на книготърговците във Великобритания отправя предупреждение, че традиционните книжарници затварят заради настъплението на „Амазон”, като дори препоръчва на британския парламент да обложи с допълнителни данъци интернет доставчика, тъй като онлайн търговията в страната ползва по-ниска ставка на ДДС от нормалните търговски обекти.

Хората влизат, разглеждат книгите, след което казват, че ще поръчат от „Амазон“, обяснява Ана Дрида от вече затворилата Wenlock Books

wenlock front

Също така е изнесена статистика, според която от 858 независими книжарници половината вече са затворили врати след стъпването на „Амазон” във Великобритания. Един от примерите е книжарница Wenlock Books, която функционира от 1991-а в Мъч Уенлок, градче в Северозападна Англия. След 18 години дейност пък в Лондон затваря Camden Lock Books.

Радвам се, че парите отиват за нещо хубаво, но за малките книготърговци няма по-голяма опасност от „Амазон, отбелязва една от организаторките на фонда, Гейл Лазда от книжарница London Review Bookshop. Според нея дарението на гиганта е „ужасно иронично.

Досега в подкрепа на британските книготърговци и издатели са събрани общо 380 хил. лири (около 850 хил. лв.).

Лира.бг по материали от „Гардиън” и БиБиСи

Прочетете още

frame_0000

„Времеубежище“ зазвуча с гласа на известен британски актьор

Той вече донесе късмет на Георги Господинов и Анджела Родел 54-годишният Тоби Стивънс записа тази …