На фокус
Начало / Интервюта / Лиса Кей Адамс: Истинската интимност изисква партньорите да засегнат неща, от които боли

Лиса Кей Адамс: Истинската интимност изисква партньорите да засегнат неща, от които боли

Новата романтична комедия „Тайният мъжки клуб за любовни романи“ от Лиса Кей Адамс е вдъхновенa от не съвсем забавната тема за бракове пред разпад. Авторката създава история за таен клуб, в който група мъже използват любовните романи, за да разберат причините за проблемите във връзките им. Ето какво споделя Лиса Кей Адамс пред „Гудрийдс“ за силата на любовните романи:

IMG_7249

-Съществуват ли мъжки клубове за любовни романи? Откъде взехте идеята за този сюжет за втория шанс в любовта?

Не ми е известно съществуването на подобен мъжки клуб, но бих се радвала да разбера, че има. И ако някой се вдъхнови да сформира такъв, след прочитането на „Тайният мъжки клуб за любовни романи“, със сигурност бих искала да науча. Така че, уведомете ме по имейла:)

Идеята за тази книга се роди преди няколко години, докато се опитвах да измисля сюжет, базиран на проблемен брак, което е една от най-любимите ми тропи. Исках историята да е забавна, но как разпадът на един брак би могъл да е забавен? Замислих се, че ако героят (Гавин Скот) реши да потърси помощ от любовните романи, които съпругата му (Теа Скот) обича да чете, това може да доведе до някои комични премеждия и трогателни разкрития.

Докато развивах идеята, осъзнах, че искам повече от това просто да напиша една забавна книга. Както много жени, и аз прекарах голяма част от 2016 и 2017 година, следейки движението #MeToo, което разкри цял списък от знаменитости, оказали се сексуални насилници.

the-bromance-INSTAGRAM-2

-Във вашата книга мъжете четат любовни романи, в опит да спасят браковете си. Какво мислите, че могат да научат мъжете от четенето на подобни книги?

Първо, бих искала да кажа, че от всички критики, които се отправят към любовните романи, една от най-разпространените е, че този жанр някак създава у жените (само при жените, разбира се) нереалистични очаквания за връзките. Но всъщност е глупаво да обявиш, че е нереалистично да очакваш уважение, равенство и добър секс. Любовните романи могат да те научат как да говориш с партньора си и как да го докосваш.

А що се отнася до секса, писателите на любовни романи помагат да се смъкнат смесените послания за удоволствието, възприети от мъжете и жените. Попкултурата и порнографията се съсредоточават в проникващия мъжки поглед. Жените са научени, че тяхното удоволствие трябва да бъде заслужено, но мъжкият оргазъм е даденост.

Любовните романи възхваляват пълното интимно преживяване, понякога от мъжка гледа точка. Ние позволяваме на мъжете да бъдат уязвими, да признаят, че са нервни, несигурни и емоционални. Позволяваме на жените да прегърнат своята сексуалност, да очакват същото задоволство и да казват какво искат.

Най-важното нещо, което моите герои трябва да научат, е, че и двамата трябва да положат усилия, за да поправят брака си. Двамата герои са пристъпили във връзката си, всеки със своя емоционален багаж, но са отказали да разчистят „мръсните дрехи“ в собствените си куфари.

Както казват на Гавин мъжете в книгата, понякога трябва да поемеш емоционален риск. Това, от което най-много те е страх да говориш, е онова, за което трябва да говориш. Ще бъде трудно. Ще бъде неудобно. Но интимността, истинската интимност изисква партньорите да засегнат неща, от които боли. Това са важни уроци за всеки във връзка.

the-bromance-KARE-2

-Как се отнасяте към различията между начините, по които мъжете и жените подхождат за спечелването отново на любовта на партньора?

Показвам, че не трябва да има разлика. Трябва да отхвърлим мита, че има биологическа причина за начина, по който мъжете и жените подхождат към връзките. Мъжете не са родени с това да потискат емоционалните си нужди, както и жените не са родени с идеята да потискат физическите си нужди. Научени сме да го правим. Така не само че митът поставя мъжете в ролята на некомуникативни, силни фигури, но и обрисува жените като твърде емоционални. Нито едно от които не е вярно. Това е дискриминационно и ограничаващо.

Мъжете в клуба имат някои забавни разговори за това как да се научат да говорят с жените си, което води до това да разберат, че уважението, честността и уязвимостта не са качества, определяни от пола.

Ние обожаваме книжните клубове. Когато описвахте книжния клуб, наблюденията ви от членството ви в такъв ли са почерпени?

-Губя ли точки като автор, ако призная, че никога не съм членувала в книжен клуб? Винаги съм искала, но онова, което наистина си мисля, че искам, е клуб от типа: „нека да разменяме книги, пием вино и ядем сирене“!

 Имате ли любими книги?

Една от най-любимите ми книги е „Prima Ballerina“ от Гладис Малвърн. Друга любима е мемоарът „The Bullpen Gospels“ от Дърк Хейхърст.

Любимата ми романтична книга е „Чаровник по рождение“ от Сюзан Елизабет Филипс. Препрочитам я всяка година и е… сякаш посещавам стари приятели.

– Разкажете ни за следващата си книга. Какво могат да очакват читателите?

Следващата ми книга е „Undercover Bromance“ и в нея главни герои са двама души от „Тайният мъжки клуб за любовни романи“ – основателят Брейдън Мак, и Лив, сестрата на Теа. Двамата обединяват усилията си, за да разобличат известния кулинарен шеф на Лив, като сексуален насилник.

Превод от английски: Преслава Колева

Прочетете още

242480_b

„Шах и Мат“ – новият печеливш ход от Али Хейзълууд

Роман за страстите в спорта, който ни даде повод за гордост Новата книга Али Хейзълууд …