Начало / Любопитно / Пристрастяващата миризма на книгите

Пристрастяващата миризма на книгите

Навикът да ги подушваме е естествена реакция

oriento-tNrvlHcYJu4-unsplash

Ароматът им всъщност е комбинация от много елементи. Най-голяма роля играят химическите съставки, които се използват за създаване на книжното тяло. Обаче всеки знае, че новите книги миришат по един начин, а старите – съвсем различно. Когато питат читатели на какво точно им ухае книга, измъкната от библиотеката вкъщи, най-често се срещат отговори като ванилия или бадеми. Ефектът всъщност идва от разпадането на химическите съединения в хартията. Говорим например за бендалдехид, ванилин, етилексанол, толуен, етилбензен. Самата хартия е от целулоза, като в нея има и малко лигнин – съединение, което се съдържа в дървесината. Именно окисляването на лигнина води до пожълтяване на любимите ни книги.

При новите книги много агресивни са химическите съставки, които се използват за печата. Сред тях е натриевият хидроксид, наричан още сода каустик. С негова помощ се снижава киселинността на хартията, която прави така, че влакната ѝ набъбват и тя лесно се поврежда. В новата книга силно миришат мастилата, а и лепилата, които се използват, че страниците да станат едно цяло.

Точно миризмата на книгите е решаващ фактор много читатели да откажат електронните устройства. Стига се и до парадокси като този учените да искат да регистрират „уханието” на старите книги като културно наследство

Преди време библиотекарите в една лондонска библиотека помолили своите посетители да дефинират миризмата от старите книги. Според събраните отговори книгите миришели на дървесина, на пушек, но също и на пръст. Интересното е, че 70% от включилите се в анкетата определили миризмата като приятна. Други 14% си мислят, че е по-скоро приятна, още 14 % я определят за неутрална и всъщност само 2% от читателите – за неприятна.

Ето още малко от събраните отговори – книгите миришат на шоколад, ванилия, дърво, кафе, риба, пот, мръсни чорапи.

На учените им е хрумнало и още нещо – да създават по изкуствен път миризмата, издавана от книгите, и след това да я използват в библиотеки, читални, музеи. Така според тях посетителите ще се чувстват по-уютно. Макар че според нас миризмата от книгата неминуемо върви с още нещо – четенето.

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят

Лира.бг по материали от Institute for Sustainable Heritage

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2772a8133d

Британските писатели ще получават отчисления от антиквариатите

Дори книгите, продадени на старо, ще им носят печалба Новата програма, която урежда въпроса, се …