Начало / Любопитно / Пристрастяващата миризма на книгите

Пристрастяващата миризма на книгите

Навикът да ги подушваме е естествена реакция

oriento-tNrvlHcYJu4-unsplash

Ароматът им всъщност е комбинация от много елементи. Най-голяма роля играят химическите съставки, които се използват за създаване на книжното тяло. Обаче всеки знае, че новите книги миришат по един начин, а старите – съвсем различно. Когато питат читатели на какво точно им ухае книга, измъкната от библиотеката вкъщи, най-често се срещат отговори като ванилия или бадеми. Ефектът всъщност идва от разпадането на химическите съединения в хартията. Говорим например за бендалдехид, ванилин, етилексанол, толуен, етилбензен. Самата хартия е от целулоза, като в нея има и малко лигнин – съединение, което се съдържа в дървесината. Именно окисляването на лигнина води до пожълтяване на любимите ни книги.

При новите книги много агресивни са химическите съставки, които се използват за печата. Сред тях е натриевият хидроксид, наричан още сода каустик. С негова помощ се снижава киселинността на хартията, която прави така, че влакната ѝ набъбват и тя лесно се поврежда. В новата книга силно миришат мастилата, а и лепилата, които се използват, че страниците да станат едно цяло.

Точно миризмата на книгите е решаващ фактор много читатели да откажат електронните устройства. Стига се и до парадокси като този учените да искат да регистрират „уханието” на старите книги като културно наследство

Преди време библиотекарите в една лондонска библиотека помолили своите посетители да дефинират миризмата от старите книги. Според събраните отговори книгите миришели на дървесина, на пушек, но също и на пръст. Интересното е, че 70% от включилите се в анкетата определили миризмата като приятна. Други 14% си мислят, че е по-скоро приятна, още 14 % я определят за неутрална и всъщност само 2% от читателите – за неприятна.

Ето още малко от събраните отговори – книгите миришат на шоколад, ванилия, дърво, кафе, риба, пот, мръсни чорапи.

На учените им е хрумнало и още нещо – да създават по изкуствен път миризмата, издавана от книгите, и след това да я използват в библиотеки, читални, музеи. Така според тях посетителите ще се чувстват по-уютно. Макар че според нас миризмата от книгата неминуемо върви с още нещо – четенето.

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят

Лира.бг по материали от Institute for Sustainable Heritage

Прочетете още

271256755_4696117987138860_5081174382005108251_n

11 книги за още по-хубава 2022-а

Надникваме в работилницата за хубави четива на „Хеликон” Любимите книжарници подеха преди няколко години инициатива, …