Начало / Без категория / Журналистът Веселин Дремджиев с три книжни препоръки

Журналистът Веселин Дремджиев с три книжни препоръки

Водещият предлага криминале, мемоари и българска книга

Veselin_Dremdjiev

Новинарските емисии врят и кипят покрай COVID–19 и предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV+ не прави изключение. Докато рубриката за книги на „Хеликон“, която се излъчваше на живо по двете телевизии всеки четвъртък, попадна под карантина, водещият продължава да разисква наболели теми от всекидневието. Рефлексите му на опитен журналист включват и книгите като медия, затова въпреки натоварената си програма, Веселин Дремджиев успя да ни сподели своите три книжни препоръки.

221945_b

„Мегре и нощните удоволствия“

С маниерите на домошар, който кротко разплита сложни престъпления, героят на Жорж Сименон е любимец на поколения читатели. Всеки, докоснал се до франкофонската вълна в литературата от средата на миналия век, ще оцени и този случай на комисаря Мегре. Тук има фатални жени, личи бохемския  дух на писателя, а и не е за изпускане факта, че освен абсолютен работохолик (писал е до 80 страници на ден), Жорж Сименон е бил репортер на криминални случаи, което значи сериозна школовка. Книгата е в превод на Гриша Атанасов.

220518_b

„Къща отвъд света“

Чудесен разказвач е Георги Данаилов, особено в тази история за злопополучната къща в село Ковачевица, която описва с толкова любов и трагикомизъм. Човек чете и преживява не просто безвъзвратно отминалото време, но и се замисля за настоящата съдба на всички творци, хора на изкуството, кинаджии и писатели, които все са в сянката на една полуразрушена, но все пак стабилна в основите си България, същинска „Къща отвъд света“.

196673_b

„Мемоари. Втората световна война“ – том 2

Тъй като мнозина сравняват с война настоящата криза около COVID–19, добре е да си припомним точно втори том от меморите на Чърчил, свързани с Втората световна война, когато той е бил премиер на Великобритания и играе решаваща роля за победата на Съюзниците. Освен  че има дълга политическа кариера, която си струва да бъде изучавана, Чърчил е носител на Нобелова награда за литература, а и до днес неговите афорзми са сред най-цитираните. Ето един: „Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията“.

Предложенията записа Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fcb416e4677643a719927afdc97

Две книги за волята да надмогнеш обстоятелствата

Книжните портрети и автобиографии са търсено четиво Жанрът бележи разцвет – може би такива личности …