Начало / Свят / Джеймс Патерсън спасява от кризата независимите книжарници

Джеймс Патерсън спасява от кризата независимите книжарници

Писателят дари половин милион долара срещу последствията от коронавируса

5dea814e0848030001e2e027_o_F_v1

Най-високо платеният автор в ЩатитеДжеймс Патерсън, обяви, че стартира кампания за спасяване на независимите книжарници – индустрия, засегната особено силно от кризата с коронавируса, съобщава „Форбс”. Кампанията, носеща името #SaveIndieBookstores (#СпасетеНезависимитеКнижарници), е под егидата на Патерсън, литературния клуб на актрисата Рийз Уидърспун, Американската асоциация на книжарите и Фондацията на книжната индустрия. Групата набира средства, с които да осигури финансиране на независимите книжарници, така че да оцелеят в извънредната ситуация.

Членовете на Американската асоциация на книжарите ще могат да кандидатстват за финансиране между 10 и 27 април на специалния сайт, създаден за целите на #SaveIndieBookstores. Размерът на финансовата помощ ще зависи от това колко са набраните средства.

Джеймс Патерсън вече се включи с дарение от половин милион долара. Пред „Лос Анджелис Таймс” той заяви, че се надява инициативата да достигне до по-широка аудитория, особено със съдействието на клуба на Уидърспун. Писателят призова своите колеги, както и любителите на книгите, да се включат също с дарения: „Притеснен съм за оцеляването на независимите книжарници, които са сърцето на много търговски улици и градове. Вярвам, че книгите са същината на нещата – те ни правят по-добри, по-емпатични. Имат способността да ни отведат надалеч и да ни спасят от напрежението, тревожността и страха.

Според пазарни анализи в САЩ, само за последните три седмици покупките на печатни книги са намалели с 9%.

Save-Indie-Bookstores-558x293

Това не е първият път, в който Джеймс Патерсън се проявява като щедър дарител – той е подпомагал много книжарници, библиотеки и литературни програми през годините. Според „Форбс” състоянието на автора на почти 150 книги възлиза на 70 милиона долара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Bill-Clinton-James-Patterson-discuss-collaborating-on-new-mystery-thriller-book

Бил Клинтън написа отново спиращ дъха трилър

Партнира му големият майстор Джеймс Патерсън The President’s Daughter грабва от първата страница и заради …