Начало / Свят / Джеймс Патерсън спасява от кризата независимите книжарници

Джеймс Патерсън спасява от кризата независимите книжарници

Писателят дари половин милион долара срещу последствията от коронавируса

5dea814e0848030001e2e027_o_F_v1

Най-високо платеният автор в ЩатитеДжеймс Патерсън, обяви, че стартира кампания за спасяване на независимите книжарници – индустрия, засегната особено силно от кризата с коронавируса, съобщава „Форбс”. Кампанията, носеща името #SaveIndieBookstores (#СпасетеНезависимитеКнижарници), е под егидата на Патерсън, литературния клуб на актрисата Рийз Уидърспун, Американската асоциация на книжарите и Фондацията на книжната индустрия. Групата набира средства, с които да осигури финансиране на независимите книжарници, така че да оцелеят в извънредната ситуация.

Членовете на Американската асоциация на книжарите ще могат да кандидатстват за финансиране между 10 и 27 април на специалния сайт, създаден за целите на #SaveIndieBookstores. Размерът на финансовата помощ ще зависи от това колко са набраните средства.

Джеймс Патерсън вече се включи с дарение от половин милион долара. Пред „Лос Анджелис Таймс” той заяви, че се надява инициативата да достигне до по-широка аудитория, особено със съдействието на клуба на Уидърспун. Писателят призова своите колеги, както и любителите на книгите, да се включат също с дарения: „Притеснен съм за оцеляването на независимите книжарници, които са сърцето на много търговски улици и градове. Вярвам, че книгите са същината на нещата – те ни правят по-добри, по-емпатични. Имат способността да ни отведат надалеч и да ни спасят от напрежението, тревожността и страха.

Според пазарни анализи в САЩ, само за последните три седмици покупките на печатни книги са намалели с 9%.

Save-Indie-Bookstores-558x293

Това не е първият път, в който Джеймс Патерсън се проявява като щедър дарител – той е подпомагал много книжарници, библиотеки и литературни програми през годините. Според „Форбс” състоянието на автора на почти 150 книги възлиза на 70 милиона долара.

Прочетете още

312930258_802901347534573_4534632308306209_n

Кампания превръща и учениците в будители

Идеята е да усетят силата на книгите Инициативата е на Асоциация „Българска книга” – стартира …