Начало / Критика / Без математика светът ни ще е пълна нула

Без математика светът ни ще е пълна нула

Истории, които помагат да я разберем, разказва Кит Йейтс

mat

Когато биологията и математиката се срещнат, Кит Йейтс се влюбва и по-късно пренася страстта си на хартия. Резултатът е едновременно увлекателно и полезно четиво.

„Математика на живот и смърт“ (изд. Изток-Запад, превод Росен Люцканов, 299 стр.) не е просто книга за математика. Това е книга за същността на света ни. На човешкото поведение и поведението на атомите, за компютърните алгоритми и разпространението на вирусите. Математическият поглед придава на всичко описано елегантна красота и Йейтс успява да я сподели без нужда от формули.

Как го постига?

Като разказва истории. За реални събития и хора от плът и кръв. Унася те в трогателна, любопитна, забавна, а понякога страшна история и когато стигнеш края откриваш, че с лекота си усвоил математическия принцип, който обяснява. С него идва практично познание за важни аспекти от живота ни. От това как ни предпазва груповият имунитет до правилното разбиране на медицински тестове. От манипулациите на компютърни алгоритми до изкушаващите заблуди на финансовите пирамиди. Проследяваме разпада на атомите в ядрените оръжия и опознаваме методите за определяне на възрастта на древни артефакти и винтидж уиски. Всички ужасяващи трагедии в книгата са истински, както и случаите, когато правилните математически сметки спасяват животи.

maxresdefault

„… това не е математически труд. Още по-малко това е книга за математици. На нейните страници няма да видите и едно уравнение. Нейната цел не е да извика далечните спомени за наученото в училище. Точно обратното. Ако някога сте се почувствали безсилни, помислили сте, че от вас не става математик, тази книга ще ви освободи от това заблуждение.”

Ревю на Ася Михайлова
Авторът е книжар в софийския „Хеликон Славейков“

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …