Начало / Свят / Мозъкът се съхранява с четене

Мозъкът се съхранява с четене

Представяте ли си, човешкият мозък, чрез импулсите, които протичат през него, е способен на това да захранва 25-ватова крушка… Значи, като сме напрегнати или пък направо бесни, можем да стигнем и до 100 вата. Но не ви го пожелаваме в никакъв случай…

Photo by Oscar Keys on Unsplash

Ясно е, че мозъкът е безценно притежание

Точно поради тази причина и отваряме дума за него сега… Всеки март на дневен ред излиза въпросът какви грижи полагаме, че да го пазим…

Наистина, той е на практика невидим – скрит някъде там, в главата… Човек е склонен да мисли за наднормените си килограми, за пречистване на организма, за това дали кожата му е здрава… На всичко отгоре го прави с мозъка, който май получава най-малко грижи.

А ги заслужава, това е ясно… Ето още един изключителен факт за него! Мозъкът ни се състои от 73% вода и когато заради преумора губи от ценната течност, започват проблемите с паметта и възприятията.

По света има много инициативи, посветени на мозъка

Точно през март е и световната седмица, с която се отбелязва точно той, един от най-важните ни органи – мозъкът…

Инициативата е вече на повече от 20 години. За целта е избрана третата мартенска седмица. Включват се около 60 държави по света, като се провеждат общо близо 1000 събития, посветени на мозъка.

А по традиция неделята преди началото на Седмицата на мозъка се отбелязва като Европейски ден на мозъка.

Целта е на първо място наистина да сме информирани и заедно с това да осъзнаем, че мозъкът също се нуждае от качествена и здравословна храна – и това може да е спокойствие, тишина, много любов… всъщност и онова, което ядем му влияе, спор няма…

Само в Европа проблеми имат около 50 млн. души

Именно за да сме по-грижовни към мозъка, по цял свят се организират лекции и практики, известни учени говорят за начините да го предпазваме и  да го запазим свеж дори на преклонна възраст.

В наши дни съществуват и професионални центрове за трениране на паметта. Въпрос на памет е например да не се връщаме да проверяваме по десет пъти дали сме заключили вратата вкъщи. Според специалисти, докато превъртаме ключа, е нужно три пъти да произнесем на глас: „В момента заключвам вратата!“ И готово, мозъкът го е запомнил, край на досадното проверяване. Друг е въпросът какво ще си помислят съседите, като ви чуят да повтаряте тази фраза…

Още един чудесен факт за мозъка

Всяка секунда той обработва около 1000 процеса, които се извършват в тялото ни. За сравнение, на най-мощния компютър би му отнело 40 минути.

Мозъкът се съхранява и с четене – това отдавна е доказано! Като го зареждате с нещо хубаво, ясно е, че ще ви отвръща с вдъхновение и много креативност.

mozek_cr

Ето няколко книги, които могат да направят мозъка щастлив

„Как да печелим приятели и да влияем на другите“ – Дейл Карнеги винаги ни кара да се замислим над това колко сме ефективни. Съветите му ще помогнат на мозъка да класифицира отношенията ви с хората.

„Най-великият търговец на света“ от Ог Мандино пък ще му помогне да ражда хубави идеи. Американецът редува вдъхновяващи примери с хитри предложения, с една дума, събужда ни – ненапразно е наричан „гуру на продажбите“.

И трето заглавие от нас – трета книга, която да се превърне в храна за мозъка… „Пътят на душите“, защото лекува от страховете… А страхът е нещото, което най-много ни ограничава. Майкъл Нютън помага да го преодолеем. Така помагаме на себе си, защото си позволяваме да се радваме на живота.

Мозъкът е Вселена в нас самите

И заслужава грижите ни. Европейският ден в негова чест, така да се каже, е на 11 март. Цялата седмица след това – навсякъде по света, е под знака на мозъка. Под знака на това да сме здрави.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (28 август – 3 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на верите от Людмила Филипова …