Начало / Ревюта / Мъдростта и красотата на думите

Мъдростта и красотата на думите

221929_bЗорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

Като истински художник борави Торо с думите, докато обрисува красотата на природата, която го заобикаля. Обръща внимание дори на най-дребните детайли, които сме свикнали да подминаваме, и се опитва да вникне в същността им, в онова, на което се дължи тяхната прелест. Глътка свеж въздух на фона на забързания град бе за мен тази книга, бавно пристъпвах през нея, за да не пропусна да забележа някой нюанс на листата, да се насладя на ромоленето на близкия поток или да обърна внимание на следите в снега.
“Останал съвсем сам, дълбоко навътре в гората, загърбил всяка човешка диря, усещаш, додето вятърът брули снега от дърветата, как мислите ти са придобили разноликост, по-богата от градския живот.”
Верен на себе си Торо  засища всички сетива, в есетата му заедно с прелестните природни пейзажи, пред които благовее, той споделя и своята философия за отношенията между човека и природата, за загубата на връзките между хората, за хубавите книги, за морала и принципите, които трябва да са водещи според автора, за да живее човек  в мир със себе си и природата. А по възможност – и с другите хора.
Потопете се в тази книга, разходете се с Торо, вижте красотата на природата през очите му, попийте мъдростта му, а след това, ако имате възможност – разходете се в гората.
“Здравият човек допълва годишните времена, та когато навън е зима, в сърцето му е лято, а край топлите извори в човешката душа са се събрали червеношийките и чучулигите.”
Сборникът “Дивите ябълки” включва десет есета на американския писател и философ Хенри Дейвид Торо, като единствено “Гражданско неподчинение” и “Живот без принципи” са излизали у нас и преди.

Прочетете още

226618_b

Всеки иска да бъде част от история, която си заслужава да бъде записана

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Някога, много отдавна, Времето се влюбило в Съдбата, но звездите …