Начало / Автори / Ерих Кестнер – писателят, който видя как изгарят книгите му

Ерих Кестнер – писателят, който видя как изгарят книгите му

Детските му творби са вълшебни

header-das-blaue-buch

Заговорим ли за класическа детска литература, трудно ще минем без едно име – име на един немски журналист, който обаче с особено удоволствие съчинява истории за най-малките. Това е Ерих Кестнер – роден вече преди 121 години. Появява се на бял свят на 23 февруари 1899 г. в немския Дрезден. А това вече е повод отново да разлистим например „Антон и Точица”. Прекрасна е и „Двойната Лотхен“, и изобщо, толкова много книги, излезли изпод перото му!

Ерих Кестнер е пример и за още нещо, вече нелицеприятно… Той е забраняван и дори горен писател, с други думи, неговите творби са били на кладата. Наистина си пожелаваме никой писател да не преживява повече нещо подобно!

Когато това се случва, Ерих Кестнер е на 34 години. Нацистите изгарят много книги, сред които и неговите, на площада пред Операта в Берлин. Самият той гледа безмълвно.

А причината за нещо такова е простичка – известни са възгледите му на пацифист. Ненапразно пише за деца – просто по този начин влага любовта си във всеки ред. И макар да е също така е поет, а работи и в електронните медии, в радиото и прохождащата телевизия, именно детските книги го правят известен по цял свят.

erich

Като признание за таланта му идва и наградата „Ханс Кристиян Андерсен”, която печели през 1960-а. Иначе е обявен за един от най-добрите немски писатели на миналото столетие.

Киното също го обича – първата филмова адаптация на „Емил и детективите” е от далечната 1931-а. Много версии има и на „Трима мъже в снега”. И изобщо, чудесни киноистории стават от книгите на Ерих Кестнер, майсторът на перото, заради когото пазим мъничко от детето в себе си и днес.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

carlos

Почина Карлос Руис Сафон

„Всяка книга има душа – на човека, който я е написал, и на този, който …