Начало / Автори / Ерих Кестнер – писателят, който видя как изгарят книгите му

Ерих Кестнер – писателят, който видя как изгарят книгите му

Детските му творби са вълшебни

header-das-blaue-buch

Заговорим ли за класическа детска литература, трудно ще минем без едно име – име на един немски журналист, който обаче с особено удоволствие съчинява истории за най-малките. Това е Ерих Кестнер – роден вече преди 121 години. Появява се на бял свят на 23 февруари 1899 г. в немския Дрезден. А това вече е повод отново да разлистим например „Антон и Точица”. Прекрасна е и „Двойната Лотхен“, и изобщо, толкова много книги, излезли изпод перото му!

Ерих Кестнер е пример и за още нещо, вече нелицеприятно… Той е забраняван и дори горен писател, с други думи, неговите творби са били на кладата. Наистина си пожелаваме никой писател да не преживява повече нещо подобно!

Когато това се случва, Ерих Кестнер е на 34 години. Нацистите изгарят много книги, сред които и неговите, на площада пред Операта в Берлин. Самият той гледа безмълвно.

А причината за нещо такова е простичка – известни са възгледите му на пацифист. Ненапразно пише за деца – просто по този начин влага любовта си във всеки ред. И макар да е също така е поет, а работи и в електронните медии, в радиото и прохождащата телевизия, именно детските книги го правят известен по цял свят.

erich

Като признание за таланта му идва и наградата „Ханс Кристиян Андерсен”, която печели през 1960-а. Иначе е обявен за един от най-добрите немски писатели на миналото столетие.

Киното също го обича – първата филмова адаптация на „Емил и детективите” е от далечната 1931-а. Много версии има и на „Трима мъже в снега”. И изобщо, чудесни киноистории стават от книгите на Ерих Кестнер, майсторът на перото, заради когото пазим мъничко от детето в себе си и днес.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …