Начало / Свят / Художничката, превърнала Толкин в култ, напусна света ни

Художничката, превърнала Толкин в култ, напусна света ни

Барбара Ремингтън почина на 90

14Remington3-jumbo

Американката започва работа над най-известните творби на Толкин в средата на 60-те. Илюстрира изданията с меки корици на „Властелинът на пръстените” и „Хобит”, като рисунките ѝ се превръщат за дълги години в повече от популярни.

Интересното е, че докато работела над двете книги, нямала възможност да ги прочете. Сама признава, че представата ѝ за тях била повърхностна.

Именно с изданията, илюстрирани от Ремингтън, творбите се превръщат в култови. След излизането им през 1965-а американските студенти просто полудяват по Толкин. Дотогавашните издания съдържали илюстрации от различни художници, включително и от самия писател.

Издателите бързаха да ги пуснат на пазара – спомня си самата тя в едно интервю. – Когато ми повериха задачата да ги илюстрирам, не бях получила шанса да видя нито една от книгите, макар че се пробвах да ги взема от приятели. Търсех хора, които са ги чели, но тогава бяха труднодостъпни в Щатите, така че разполагах само с повърхностна информация.

14Remington2-jumbo

Затова и самият Толкин бил изненадан от някои илюстрации на Барбара Ремингтън. Особено впечатление му направил лъвът на корицата, тъй като в сюжета лъвове липсват. Разбира се, наложило се Барбара да я пренарисува.

Художничката се ползва с особено уважение в средите, като няколко години работи и в популярния Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine. Много знаменитости като Арт и Гарфънкъл я търсят, за да нарисува портретите им.

А що се касае до „Властелинът на пръстените”, сама казва, че ако била чела книгата предварително, сигурно нямало да може да създаде идейна корица. И добавя: „Възхитена съм от Толкин. Знаех, че в него има нещо различно!

Лира.бг по материали от Bookstr и Andwerve

Прочетете още

__thumbnail-post-381283-percy-jackson-and-the-olympians--un-teaser-dvoil-justabouttv

„Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ – старт на сериала по книгите на Рик Риърдън

Нова адаптация на легендарната поредица на Рик Риърдън Това е проект на „Disney+“, който тръгва …