Начало / Ревюта / Отбележете тази книга със звездичка!

Отбележете тази книга със звездичка!

222466_bМариета Иванова, Хеликон Русе

“21. и когато ядяха, рече: истина ви казвам, един от вас ще Ме предаде;

25. А Иуда, който Го предаде, отговори и рече: да не съм аз, Рави? Иисус му отговори: ти каза”

(Мат. 26:20-25)

Това е първият роман на Кони Палмен от осем години насам. Признавам, че е и първият неин, който прочетох, подтикната от темата му – гибелната любовна история на Тед Хюз и Силвия Плат.

Ти го каза” е поетична и красива история за любов и предателство. Заглавието препраща към Библията, Тайната вечеря и отговора, който Иисус дава на Иуда. Повествованието се води от името на Хюз. То е нещо като монолог, който има за цел да представи на читателите гледната точка на мъжа, превърнал се в олицетворение на чудовището, довело една гениална, но депресирана жена до нейния фатален край.

От перото на Палмен се лее изящество, а от прозата ѝ – поезия. Малко са авторите, които толкова брилянтно могат да пишат за една реална история с похватите на фикцията, а самата Кони Палмен твърди, че за нея биографията е опасен жанр.

Ще призная още нещо: въпреки, че обожавам Силвия Плат – тя е моята сродна душа, докато не прочетох „Ти го каза”, умишлено отказвах да проуча Тед Хюз и поезията му. Тази книга обаче проблесна като маяк насред мрака, обгърнал образа му. Освен това, тя е истинско удоволствие за четене, наслада за съзнанието за всеки фен на европейските майстори на съвременна проза. Отбележете  я със звездичка „за четене”!

Прочетете още

238494_b

Майсторски превод

Излезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн. Сборникът обхваща …