Начало / Интервюта / Децата искат уважение, за да те четат

Децата искат уважение, за да те четат

Роботът Чапек събра талантите на Петър Станимиров и Марин Трошанов

84014025_2772625139512211_2501978918488113152_n

Именно Марин ни разказва сега как се прави хитова серия за деца. Но нека най-напред призная, че ми е слабост! Още като излезе първата книга от поредицата „Ламя ЕООД” усетих как се вдетинявам, трескаво прехвърлям страниците, пък и се забавлявам! Оттогава следя отблизо всичко, което прави Марин Трошанов. Харесва ми и уважението, с което подхожда към традициите в детската литература и комикса. Сътрудничеството му с Петър Станимиров показва как различни поколения могат да засвирят на обща струна. Но нека разгърнем заедно историята за робота Чапек.

– Как се роди идеята за почтичовек на име Чапек? Знаем, че имате прекрасно сътрудничество с Петър Станимиров, но кой подхвърли първи за нещо такова?

– Чапекоманията се роди благодарение на Пепи. В началото на миналата година нашият маестро на четката ми прати 64 страници с комикси – кратки епизоди от историята и митологията на Земята, които се нуждаеха от опитен „разказвач“. Кой по-добре би могъл да поеме тази роля от робота Чапек – най-възвишения изкуствен интелект във Вселената (или поне той самият твърди, че е такъв). Визията и името на нашия герой също са творение на Пепи, както и сърдечен реверанс към личността и творчеството на безсмъртния чешки драматург Карел Чапек. Но пък за трудния характер и привичките на робота съм виновен аз.

– Съгласувахте ли някак образите – дали например характерът на Чапек се обогати някак от рисунките на Петър?

– Пепи е творец с изявена персоналност, безброй идеи и отличителен почерк.Той винаги добавя нещо от себе си, а в подобен богат на цветове и образи проект е от съществено значение да разполага с пълната свобода да се развихри.

– Кое е ключово в една такава книга и поредица, как се търси баланс между илюстрация и текст?

– Съществен и уникален за тази поредица е нейният разностилен и експериментаторски дух.Надяваме се, че нашата формула ще донесе много радост и вълнение за децата – все пак става дума за космически пътешествия и древни легенди в илюстрация и комикс, придружени от хумористичен текст и водещи към размисъл, но съвсем ненатрапчиви послания.

– Поставихте ли си предварително за цел определена възрастова група и не мислиш ли, че сте длъжници специално на момичетата?

– Струва ми се, че възрастовата бариера е около 6 или 7+. Гордеем се и с много момичета, които са смели изследователи и почитатели на нашето геройче. Те очакват с нетърпение авантюрите му на причудливата и непозната планета Кибеа.

– А коя реакция на децата всъщност те изненада най-много? Сигурно сте имали достатъчно срещи и си чул не едно мнение. И кое в книгата стана точно така, както го искахте.

– Толкова е хубаво, когато някое дете получи книжката, прочете я за една безсънна нощ и на другия ден се появи да търси продълженията. Цялата поредица стана много по-хубава, отколкото някога съм си представял. Неслучайно от Национален център за книгата и НДК ни връчиха престижната награда „Перото“ за най-значима българска детска книга на 2019-а година.

– Кое според теб е най-важното, за да бъде спечелено едно дете? Всъщност по-големият въпрос е дали гледаш на себе си малко и като на детски писател?

– Към децата е редно да се подхожда с уважение и прецизност. Световете, които един автор изгражда за тях, трябва да имат своя вътрешна логика и правила – да са истинни и богати, да провокират фантазията, откривателството и мисълта.

chapek

– Кои са роботите на твоето детство? Какво събуждаше фантазиите ти и кой пък те плашеше?

– Роботите на детството ми населяват наивните от днешна гледна точка сериали, с които всички отраснахме в началото на деветдесетте. Първият робот, за когото се сещам, е Закс от „Бенджи, Закс и Звездния принц“. „Капитан Пауър и войниците от бъдещето“ се бореха с една зловеща пасмина кошмарно анимирани роботи. А накрая започна „Войната на зверовете“, където имаше какви ли не трансформъри. Предлагам на твоите читатели да надзърнат в youtube и да си припомнят тези любими за някогашните деца поредици. Като най-страховития за цели поколения робот мога да посоча T-1000 (на Робърт Патрик) от „Терминатор 2“.

– Какво от твоя характер се превърна в отличителна черта на Чапек?

– Перфекционизма 😉

– Ако на Земята останете само ти и един робот, какви ще ги свършите?

– Само ако знаеше какъв робот си представям? И не, не е Чапек 😉

– Ламя, Чапек… добави една дума тук!

– Новата дума е „Еми“ – и става дума за нещо прекрасно, което ме е погълнало изцяло от близо половин година.

– Нови идеи и много вдъхновение ти пожелаваме!

Интервю на Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …