На фокус
Начало / Интервюта / Децата искат уважение, за да те четат

Децата искат уважение, за да те четат

Роботът Чапек събра талантите на Петър Станимиров и Марин Трошанов

84014025_2772625139512211_2501978918488113152_n

Именно Марин ни разказва сега как се прави хитова серия за деца. Но нека най-напред призная, че ми е слабост! Още като излезе първата книга от поредицата „Ламя ЕООД” усетих как се вдетинявам, трескаво прехвърлям страниците, пък и се забавлявам! Оттогава следя отблизо всичко, което прави Марин Трошанов. Харесва ми и уважението, с което подхожда към традициите в детската литература и комикса. Сътрудничеството му с Петър Станимиров показва как различни поколения могат да засвирят на обща струна. Но нека разгърнем заедно историята за робота Чапек.

– Как се роди идеята за почтичовек на име Чапек? Знаем, че имате прекрасно сътрудничество с Петър Станимиров, но кой подхвърли първи за нещо такова?

– Чапекоманията се роди благодарение на Пепи. В началото на миналата година нашият маестро на четката ми прати 64 страници с комикси – кратки епизоди от историята и митологията на Земята, които се нуждаеха от опитен „разказвач“. Кой по-добре би могъл да поеме тази роля от робота Чапек – най-възвишения изкуствен интелект във Вселената (или поне той самият твърди, че е такъв). Визията и името на нашия герой също са творение на Пепи, както и сърдечен реверанс към личността и творчеството на безсмъртния чешки драматург Карел Чапек. Но пък за трудния характер и привичките на робота съм виновен аз.

– Съгласувахте ли някак образите – дали например характерът на Чапек се обогати някак от рисунките на Петър?

– Пепи е творец с изявена персоналност, безброй идеи и отличителен почерк.Той винаги добавя нещо от себе си, а в подобен богат на цветове и образи проект е от съществено значение да разполага с пълната свобода да се развихри.

– Кое е ключово в една такава книга и поредица, как се търси баланс между илюстрация и текст?

– Съществен и уникален за тази поредица е нейният разностилен и експериментаторски дух.Надяваме се, че нашата формула ще донесе много радост и вълнение за децата – все пак става дума за космически пътешествия и древни легенди в илюстрация и комикс, придружени от хумористичен текст и водещи към размисъл, но съвсем ненатрапчиви послания.

– Поставихте ли си предварително за цел определена възрастова група и не мислиш ли, че сте длъжници специално на момичетата?

– Струва ми се, че възрастовата бариера е около 6 или 7+. Гордеем се и с много момичета, които са смели изследователи и почитатели на нашето геройче. Те очакват с нетърпение авантюрите му на причудливата и непозната планета Кибеа.

– А коя реакция на децата всъщност те изненада най-много? Сигурно сте имали достатъчно срещи и си чул не едно мнение. И кое в книгата стана точно така, както го искахте.

– Толкова е хубаво, когато някое дете получи книжката, прочете я за една безсънна нощ и на другия ден се появи да търси продълженията. Цялата поредица стана много по-хубава, отколкото някога съм си представял. Неслучайно от Национален център за книгата и НДК ни връчиха престижната награда „Перото“ за най-значима българска детска книга на 2019-а година.

– Кое според теб е най-важното, за да бъде спечелено едно дете? Всъщност по-големият въпрос е дали гледаш на себе си малко и като на детски писател?

– Към децата е редно да се подхожда с уважение и прецизност. Световете, които един автор изгражда за тях, трябва да имат своя вътрешна логика и правила – да са истинни и богати, да провокират фантазията, откривателството и мисълта.

chapek

– Кои са роботите на твоето детство? Какво събуждаше фантазиите ти и кой пък те плашеше?

– Роботите на детството ми населяват наивните от днешна гледна точка сериали, с които всички отраснахме в началото на деветдесетте. Първият робот, за когото се сещам, е Закс от „Бенджи, Закс и Звездния принц“. „Капитан Пауър и войниците от бъдещето“ се бореха с една зловеща пасмина кошмарно анимирани роботи. А накрая започна „Войната на зверовете“, където имаше какви ли не трансформъри. Предлагам на твоите читатели да надзърнат в youtube и да си припомнят тези любими за някогашните деца поредици. Като най-страховития за цели поколения робот мога да посоча T-1000 (на Робърт Патрик) от „Терминатор 2“.

– Какво от твоя характер се превърна в отличителна черта на Чапек?

– Перфекционизма 😉

– Ако на Земята останете само ти и един робот, какви ще ги свършите?

– Само ако знаеше какъв робот си представям? И не, не е Чапек 😉

– Ламя, Чапек… добави една дума тук!

– Новата дума е „Еми“ – и става дума за нещо прекрасно, което ме е погълнало изцяло от близо половин година.

– Нови идеи и много вдъхновение ти пожелаваме!

Интервю на Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kniha

Книгите обещават година, която ни извежда от хаоса

Прогнозите са обаче и за бурни събития Астрологията е наука, която е запазила магията си …