Начало / Свят / Париж увековечи създателя на Астерикс и Малкия Никола

Париж увековечи създателя на Астерикс и Малкия Никола

Паметник на Рьоне Госини вече краси френската столица

image_processing20200117-26713-j9nd8l

Статуята е бронзова, като изражението на писателя е ведро и усмихнато – точно същото чувство, каквото предизвикват и героите му. По-интересното обаче е друго… Върху сакото, с което е изобразен един от най-известните френски хумористи, са накацали и създадените от него образи. На рамото му е Малкият Никола, край глезена му с пистолет в ръка дебне каубоят Лъки Люк, а от дланта му го гледа в очите самият Астерикс.

Самият паметник се намира в 16. парижки район, в градинката точно срещу дома, в който писателят прекарва последните 10 години от живота си. На откриването лентата преряза лично парижката кметица Ан Идалго, а сред присъстващите бе и дъщерята на писателя Ан Госини.

Рьоне Госини е известен с внимателните си проучвания, които стоят в основата на всички негови персонажи. Най-важно за писателя е читателят истински да се забавлява. „Търся колкото се може повече информация – споделя в едно интервю. – После гледам бързо да я забравя, сядам на машината и натраквам цялата история с два пръста. Целта ми не е да образовам, а да създам добро настроение.

Едни от най-известните си герои – Астерикс и Обеликс, писателят създава съвместно с илюстратора Албер Юдерзо. Двамата държат в характерите на непокорните гали да има и черти от френския темперамент. „Винаги се оплакват, не пътуват, критикуват всичко, обичат хубавата храна и не спират да говорят”, обобщава въпросните черти Юдерзо.

Популярността им във Франция и днес е огромна. Всяка година от рисуваните истории се продават с милиони. А иначе чисто символично паметникът на Госини се появява в специален момент… 2020-а е обявена за Година на комикса.

Лира.бг по материали от чуждестранни медии

Прочетете още

377708276_692707019570758_7821881233386469929_n

10 важни причини децата да четат комикси

Интересът към рисуваните книги расте и у нас Технологичните времена ни изправиха пред нови проблеми …