Начало / Свят / Париж увековечи създателя на Астерикс и Малкия Никола

Париж увековечи създателя на Астерикс и Малкия Никола

Паметник на Рьоне Госини вече краси френската столица

image_processing20200117-26713-j9nd8l

Статуята е бронзова, като изражението на писателя е ведро и усмихнато – точно същото чувство, каквото предизвикват и героите му. По-интересното обаче е друго… Върху сакото, с което е изобразен един от най-известните френски хумористи, са накацали и създадените от него образи. На рамото му е Малкият Никола, край глезена му с пистолет в ръка дебне каубоят Лъки Люк, а от дланта му го гледа в очите самият Астерикс.

Самият паметник се намира в 16. парижки район, в градинката точно срещу дома, в който писателят прекарва последните 10 години от живота си. На откриването лентата преряза лично парижката кметица Ан Идалго, а сред присъстващите бе и дъщерята на писателя Ан Госини.

Рьоне Госини е известен с внимателните си проучвания, които стоят в основата на всички негови персонажи. Най-важно за писателя е читателят истински да се забавлява. „Търся колкото се може повече информация – споделя в едно интервю. – После гледам бързо да я забравя, сядам на машината и натраквам цялата история с два пръста. Целта ми не е да образовам, а да създам добро настроение.

Едни от най-известните си герои – Астерикс и Обеликс, писателят създава съвместно с илюстратора Албер Юдерзо. Двамата държат в характерите на непокорните гали да има и черти от френския темперамент. „Винаги се оплакват, не пътуват, критикуват всичко, обичат хубавата храна и не спират да говорят”, обобщава въпросните черти Юдерзо.

Популярността им във Франция и днес е огромна. Всяка година от рисуваните истории се продават с милиони. А иначе чисто символично паметникът на Госини се появява в специален момент… 2020-а е обявена за Година на комикса.

Лира.бг по материали от чуждестранни медии

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Neil-Gaiman-Masterclass

Нийл Геймън: Пиша книги, които по-добре да не излизат с моето име

Славният писател за графика си и за начинаещите в професията Авторът на бестселъри Нийл Геймън …