Начало / Читателски дневник / Книги и факти за по-добро бъдеще на планетата

Книги и факти за по-добро бъдеще на планетата

Положителните новини и примери са повече от негативните

tree-nature-forest-grass-branch-plant-1081335-pxhere.com

Добрите новини съществуват, макар че напоследък стана нормално от всички страни да чуваме единствено тревожни неща. А е важно да виждаме и доброто, защото зад него стоят обикновено искрени усилия. Като тези на Блажка Димитрова, която се е заела с една невъзможна за мнозина мисия – да живее с нулев отпечатък в нашата страна.

Точно книгата на Блажка „Живот с нулев отпечатък в България” ни вдъхнови да съберем малко хубави факти и да ви ги поднесем заедно с още заглавия, които напомнят, че живеем в свят необикновен. И всяко наше усилие, колкото и да е мъничко, е важно за планетата ни. Може да започнем с разделно събиране на отпадъците или пък да почистим пространството пред блока… Важно е и децата да отраснат с мисълта, че Земята е техен дом. Че и дърветата чувстват болка.

Ето ги обаче първо добрите ни новини. Точно такива факти подкрепят тезата, че нещата вървят към по-добро…

  1. В целия окръг Лос Анжелис вече важи забрана за продажба на кожени изделия.
  2. Може да ви се стори странно, но популацията на морските костенурки е нараснала през изминалата 2019-а.
  3. Още една новина в графа положителни – все повече холандски автобусни спирки предлагат цъфтящите си покриви на пчели и минувачи.
  4. Сега на тема енергия – една трета от електроенергията вече идва от обновителни източници.
  5. А билет за метрото в Рим може да си купите и срещу стари пластмасови бутилки.

eko1

Избрахме за вас и заглавия в подкрепа на „зеленото” мислене – така че и хубавите новини да стават все повече… Поредицата ни от книги за Земята започваме точно със създаденото от Блажка Димитрова. Тя разказва как да организираме живота си така, че да не оставяме след себе си отпадъци. На всичко отгоре твърди, че е повече от забавно да се живее по този начин. Доказателствата са в „Живот в с нулев отпадък в България”.

А колко е хубаво страната ни е да е чиста и да можем да се радваме на красотите ѝ! Отсега правим планове за пролетни разходки по 52-те екопътеки за всеки, събрани от Ели Иванова в една книга. Ако ги обиколите всичките, ще имате чудни спомени… и препълнен телефон със снимки.

Както сме сред природата, най-добре да разтворим „Тайният живот на дърветата” от Петер Волебен. Немският лесовъд разкрива наблюденията си, които ни пренасят в един необикновен свят. Всяка страница от книгата му променя мисленето ни – и гледаме на дърветата вече като на свои събратя.

eko2

Много хубави книжки има и за деца – така че да почувстват природата като нещо истински скъпо и ценно. Един от любимите им герои – костенурката Франклин, ги учи например да засаждат дървета. Прекрасно изрисувани и пълна с невероятни факти е и „Дърветата” на Пьотр Соха и Войчех Грайковски. Соха създава и още една „вълшебна” книга – „Пчелите”.

А накрая заглавие, подсказващо колко е важен личният пример. „Разходката на баба Гейтуд” може да прочетем и като приключенска история. Но е факт, че една жена на 67 привлича вниманието на цяла страна, като извървява 3300 километра и така спасява Пътеката на Апалачите в САЩ.

Затова е важно и ние да крачим със същата сила и осъзнатост – само така добрите новини за планетата ще са повече от лошите.

Книги за Земята предлага Хеликон – разгледайте заглавията, които променят мисленето ни
Хубави новини и заглавия от Краси Проданов

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …