Начало / Без категория / 100-годишнината на Леда Милева отбелязваме с пощенска марка

100-годишнината на Леда Милева отбелязваме с пощенска марка

Официално ще бъде пусната в обращение днес

pochina-leda-mileva-126730

Марката изобразява приказния свят на жената, посветила живота си на словото. Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, но професионалният ѝ път е значително по-богат. Директор е на телевизията, също представител на България в ЮНЕСКО, председател на Съюза на преводачите, а и народен представител.

Може да се каже, че продължава прекършения рано живот на баща си – Гео Милев, с неговия интелектуален размах. Най-голяма обич ѝ носят обаче именно детските стихове.

Автор на новата пощенска марка пък е Маглена Константинова. Стойността ѝ е 2,30 лв. – така че според сегашните тарифи на Български пощи с нея може да отпътува писмо например до всяка точка на Европейския съюз.

1580820398

Иначе върху марката си личат любими герои от историите, които съчинява Леда Милева. Изключително обичани са нейните „Цветни приказки”, много популярна е пиесата „Когато куклите не спят” или да речем, „Карнавал в гората”.

100-годишнината от рождението ѝ ще бъде отбелязана и в Детския център на Столичната библиотека под надслова „Всичко сиво става слънчево, красиво”. Една от проявите е изложба, наречена „Детският свят на Леда Милева”. По случай годишнината официално една от залите на библиотеката ще получи името на обичаната писателка. Ще има студио с гатанките ѝ, а също така ще се пеят и песните, създадени по нейни текстове.

Родена е на 5 февруари 1920 г. Завършва Американския колеж в София, а по-късно и Институт за детски учителки. Междувременно следва и право. Още през 40-те години на миналия век завежда редакцията за детски предавания в тогавашното радио София. Твори на практика до последните си дни. Отива си от света на собствения си рожден ден през 2013-а. А няколко поколения деца са се научили да обичат живота благодарение на игривите ѝ стихове.

Спомен за Леда Милева от Краси Проданов

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …