Начало / Читателски дневник / Вкъщи се чете най-сладко

Вкъщи се чете най-сладко

Пет малко очаквани приложения на грипната ваканция

book-read-wing-light-relax-paper-669722-pxhere.com

Книгите служат на първо място за избавяне от стреса според едно изследване на Университета в Съсекс. Идеалният вариант пък бил заедно с книгата да имаме край себе си и чаша чай или кафе. Това ни наведе на мисълта, че именно четенето може да е чудесна придружаваща терапия, ако сме попаднали в лапите на грипа или просто… ни се иска да разнообразим свободното време, дошло неочаквано с грипната ваканция.

Факт е обаче, че такива непредвидени моменти са изключително полезни за всички, които имат отношение към книгите. Плановете ни изведнъж пропадат и ние се оказваме с достатъчно свободно време, при това вкъщи. А точно това е най-хубавата среда, че да четем повече. Ето пет фактора, които са в подкрепа на тази теза.

Повече време – повече книги

Основният проблем за четящия човек винаги е бил времето. Ако преди десетилетия книгата е била неотменима част от ваканцията, а също така важен атрибут на свободното време, в наши дни тя е по-скоро компаньон за кратки разстояния. С други думи, четем най-вече на път за работа, да речем. Но ако грипната ваканция ни остави вкъщи, изведнъж ще се окажем с много време… за четене. Единият вариант е да поразгледате купчинката изостанали книги, вторият – да се сетите за препоръка от някой ваш приятел, на която не сте обърнали достатъчно внимание. Има и трети вариант, разбира се – да видите актуалното в момента в „Хеликон“ и да си поръчате оттам… Защо не например някоя от Книгите на месеца.

Любимата среда ни помага

Точно така, колкото по-уютно се чувстваме, толкова по-хубаво ни е да четем. Може да е креслото, което обожаваме, или диванът, за който все не ни остава достатъчно време. Като сме в грипна ваканция, значи заслужаваме да се обградим с нещата, които харесваме. Запалете си свещ, направете си чаша горещ шоколад… хубавата атмосфера изисква и хубава книга естествено. Изберете нещо от библиотеката си – да речем, в актуалния за 2020-а син цвят или пък класика, която отдавна ви се иска да препрочетете. Много любопитни са и заглавията от една актуална селекция в „Хеликон”, наречена „Как работи животът”. Сега имате време да се отпуснете, да видите как живеят и успяват другите. Възползвайте се!

hand-book-novel-read-person-girl-923667-pxhere.com

Амбициозното четене се отблагодарява

Може да използвате дните на грипната ваканция, за да си набавите информация по тема, която отдавна ви интересува. Хубавото на четенето вкъщи е, че се чувстваме свободни и спокойни – дори да отворим сериозна книга, по-скоро усещането е, че го правим за удоволствие. Така че може да струпате няколко заглавия, които ви помагат да навлезете в материята, и бавно и систематично да ги прегледате. Понякога си записваме вълнуващи цитати от книгите, но също толкова важно е да си отделяме информация, която може да ни е полезна по-нататък. Книгите са за това – за да ни учат.

Време и за експерименти

Като ще е грипна ваканция, нека поне е забавна. Опитайте да провокирате сами себе си с автор, който досега ви е убягвал или пък ви се е струвал леко неподходящ за вашите вкусове. Без да се насилвате, разтворете книга, за която сте мислили, че никога няма да прочетете. Или пък тръгнете от новините и си набавете четиво, което ще ви донесе повече информация по даден проблем – например защо пък на Хари и Меган им е хрумнало да бягат от лукса на кралския живот.

Книгата е за удоволствие, не за мъчение

Усетите ли, че някоя ви отегчава, по-добре я оставете настрани. Четем истински, само когато чувстваме жар в себе си. Иначе се мъчим излишно. А целта, когато сме си вкъщи, е да се наслаждаваме на всеки миг. Ако сме болни, с книгите ще оздравеем по-бързо. А ако грипната ваканция просто ни е оставила у дома, защо пък да не презаредим батерииите. Нали според едно друго изследване точно четенето удължава живота с няколко години. Значи е и здраве. Витамин С по време на грип.

Идеи как да четем повече от Краси Проданов
Информацията за цитираните изследвания е от в. „Телеграф“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

tamara-menzi-D6sF071Cmds-unsplash

От книжарницата – в градината

Хубави книги за повече природна красота Цветарският сезон – пък и не само той, е …