Начало / Без категория / Между редовете на „Хари и Меган“

Между редовете на „Хари и Меган“

Книгата на Кейти Никол описва симптомите, довели до разпад на кралското семейство

lf11-queen-harry-meghan-WEB

Промяната на една традиционна институция като британската монархия вече е факт. След като херцогът и херцогинята на Съсекс решиха да се откажат от привилегиите си на членове на кралската фамилия и заминаха за Канада, светът отклони вниманието се от Брекзит заради далеч по-пикантното „шоу“, наречено „Мегзит“. Следим го от първия миг благодарение на медиите. Не минава ден, без да изплува поредния анализ на експерт, на новина от двореца, на папарашка снимка и тематичен колаж. Ние обаче решихме отново да разгърнем книгата на кралската хроникьорка Кейти Никол „Хари и Меган“, и да потърсим между редовете знаците, които са предвещавали този скандален политически ход.

Още в предговора четем завета на принцеса Даяна към нейните синове – да се оженят по любов. Те очевидно са го спазили. Книгата започва от тяхното раждане, описва детството им заедно, юношеството, в което изграждат характери, после оформянето им в зрели мъже, за да поеме към Хари, като на финала е неговата сватба с Меган, новината за предстоящото бебе и решението да напуснат двореца Кенсингтън и да се преместят в Уиндзор. Доста моменти, включително интервюта с двамата, показват, че те са имали своя представа за бъдещето.

Например принцът заявява, че със съпругата си държат на онова, което символизира монархията, но тя вече не може да продължава да функционира така, както под управлението на кралицата. И че младите трябва да предизвикат промяната вместо да се изявяват като „банда знаменитости“. Относно жената, която би застанала редом с него, преди актрисата Мегън Маркъл да се появи в живота му, Хари споделя: „Не търся човек, който да изпълнява ролята, а човек, който би желал да я вземе присърце!“ Но щом пресата подлага буквално на тормоз семейството на избранницата му и нея самата, излагайки всяка подробност около връзката им на показ, той реагира с остро изявление, че „това не е игра“, а част от личния им живот.

harry

Струва си да спомнем по този повод цитираното от авторката мнение на вестник „Дейли мейл“: „Съществува тревожна тенденция, особено сред младите кралски особи, да очакват всички предимства, които вървят с прозхода им, като в същото време искат да се радват на правото на личен живот, което се полага на онези поданици на кралицата, които трябва да работят от осем до пет, за да изкарат хляба си.

Кейти Никол припомня, че бащата Чарлз също е искал да „осъвремени“ понятието за кралска фамилия, обхващайки най-висшето ниво на семейството – Камила, херцога и херцгогинята на Кеймбридж и Хари. Мотивът му бил от практично естество – по-малко хора ще струват и по-малко на данъкоплатеца. Любопитно е, че наскоро оттеглянето на Хари и Меган в Канада предизвика масово недоволство именно заради парите за охрана, които канадците не желаят да плащат. Както и факта, че принц Чарлз се ангажира да  поеме част от разходите.

В книгата Меган не остава в сянка, нито са спестени леките намеци от страна на авторката, че колкото и да се старае, херцогинята на Съсекс тепърва има много да учи за протокола, който спонтанно или нарочно нарушава (все пак е актриса). Акцентът е върху любовта ѝ към Хари и това създава впечатлението, че по гърба на такъв непоклатим мастодонт като Великобритания е преминало с котешки стъпки едно чаровно създание, за да я разтърси здраво.

Между редовете на книгата „Хари и Меган“ се разходи Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2721454_b

Матю Пери предрича края си в своята книга

Автобиографичната история четем сега с нови очи Интересът към телевизионния Чандлър – или Матю Пери …