Начало / Критика / Мишел Обама разказва интимно за успеха

Мишел Обама разказва интимно за успеха

Ето защо „Моята история“ може да е настолна книга за всяко момиче

maxresdefault

Светът ни постоянно се променя и ако в началото на миналия век повечето жени са били доволни от ролята си на майки и „пазителки на домашното огнище“, сега вече за много от тях е станало привично да балансират между семейство и кариера, саморазвитие и отношения. Съвременната девойка може да избира какво да прави с живота си, но нещата все още не са толкова лесни, както изглежда отстрани.

Невръстното момиче, живеещо с родителите си и по-големия си брат в небогат район на Чикаго, разбира се, искало да постигне нещо голямо и важно, но не си и представяло, че ще стане един ден Първа дама на САЩ. Но ето че се случило… В книгата си „Моята история“ Мишел Обама споделя от различни страни своята необичайна и вдъхновяваща история, откровено и емоционално разказва за това кое е важно за съвременната жена.

Да се вслушваш в себе си и да си поставяш ясни цели

През юношеските си години Мишел искала да стане юрист. Завършила Принстън и Харвард, тя се сдобила с високоплатена работа, за каквато много нейни връстници могат само да мечаят. Точно там се запознава с бъдещия си съпруг и след известно време… се почувствала невероятно нещастна. Да изгубиш толкова сили и в крайна сметка да станеш адвокат в престижна фирма – момичето чувствало, че е сбъркало още в началото на пътя си. През цялото това време не си задала въпроса какво иска, стремяла се да избяга далеч от жилищния си район и да има финансов успех.

С подкрепата на бъдещия си съпруг Мишел успява в крайна сметка да вземе решение и да смени сферата на действие. Започва работа в офиса на кмет на един чикагски район и с радост си дава сметка, че сега върши нещо, което ѝ харесва, макар и за по-малко пари. От този момент момичето се вслушва повече в себе си и така животът ѝ се променя.

Научете се да преодолявате препятствията

Мишел се ражда в семейство на работници със скромни средства. Никой от родителите ѝ не успява да завърши висше образование: просто нямали достатъчно пари за целта. Стремяли се обаче децата им да имат друго бъдеще. За разлика от очакванията на учителите се оказва, че Мишел е достатъчно добра, за да учи в Принстън, където била единствената чернокожа студентка в курса; намира сили в себе си да продължи и после да я приемат в Харвардския юридически факултет.

Смелостта и упорството, на които я научили родителите ѝ, подготвят момичето и за по-нататъшната ѝ кариера, и за семейния живот, в който след 13 години заедно Барак и Мишел установяват, че бракът им се разпада. Заедно преодоляват трудния момент и така се подготвят за трудностите, които ги чакат след спечелването на президентските избори от страна на Барак Обама.

michelle-barack-obama-portraits

Вярвай в себе си

Във всеки етап от живота си, започвайки от училището, Мишел се пита дали е достатъчно добра за това, с което се е захванала. И едва с времето се научава да си отговаря положително. Атаките на хората покрай нея, семейните проблеми и смъртоносната болест на баща ѝ успяват да направят от живота ѝ ад, но момичето продължава да вярва в себе си.

Мишел от малка знае, че да си първа и черна на това отгоре носи двойно повече трудности, но въпреки това превзема връх след връх, преодолява страховете си и съмненията. Но едва когато се подготвяла за ролята си на първа дама, осъзнава, че истинското доверие идва отвътре.

Оценете подкрепата на семейството и приятелите

Съдбата на Мишел Обама по всяка вероятност щеше да е друга, ако го нямаше любящото семейство. Точно нейните роднини я учат да свири на пиано и намират начин да платят следването ѝ в университета. Родителите подкрепят Мишел и брат ѝ, но се стараят да не ги разглезват, в същото време не скриват и истината от тях за това колко несправедлива е понякога реалността.

Когато Мишел пораства, се вижда колко ценна е била тази подкрепа. С трудностите на майчинството ѝ помагат да се справи приятелките и майка ѝ, а обикновените истории от живота и ласкавите думи ѝ помагат и в Белия дом.

Намерете опора в миналото и бъдещето

Дори толкова нагоре по социалната стълбица, Мишел винаги се стреми да не забравя детството и корените си. Оказва се обаче, че не условията, в които се раждаме и израстваме, са най-важното. Главното е да гледаме с оптимизъм на бъдещето и да дадем на света любвеобилността и надеждата, които сами сме получили.

Ако искаме да промените света, е достатъчно да откриваме другите – така, както са открили нас, и да им помагаме, както са помагали на нас. И без значение, че е трудно, да не правим компромиси със съвестта си, с отношения, които нямат бъдеще, или с работа, която води до отчаяние и депресия. Изглежда, че половинката на Барак Обама е успяла. А щом такава жена може, значи всяка ще се справи.

220642_b

В книгата си (изд. Софтпрес, превод Марин Загорчев, 416 стр.) Мишел Обама разказва първо най-интимните моменти от своето съпружество – тогава, когато се стремяла да намери равновесие между работата и личния си живот, както и бързо развиващата се политическа кариера на своя съпруг. Свидетели сме на разговорите помежду им, преминаваме с автора през прекрасните зали на Белия дом и ставаме спътници на Мишел Обама в пътуванията ѝ по цялата страна.

Лира.бг по материали от eksmo.ru

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

author britt bennett and her latest book the vanishing half

HBO купи правата за книгата на върха в Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”

The Vanishing Half предизвика веднага интереса на компанията Калифорнийката Брит Бенет привлече вниманието още с …