Начало / Критика / Мишел Обама разказва интимно за успеха

Мишел Обама разказва интимно за успеха

Ето защо „Моята история“ може да е настолна книга за всяко момиче

maxresdefault

Светът ни постоянно се променя и ако в началото на миналия век повечето жени са били доволни от ролята си на майки и „пазителки на домашното огнище“, сега вече за много от тях е станало привично да балансират между семейство и кариера, саморазвитие и отношения. Съвременната девойка може да избира какво да прави с живота си, но нещата все още не са толкова лесни, както изглежда отстрани.

Невръстното момиче, живеещо с родителите си и по-големия си брат в небогат район на Чикаго, разбира се, искало да постигне нещо голямо и важно, но не си и представяло, че ще стане един ден Първа дама на САЩ. Но ето че се случило… В книгата си „Моята история“ Мишел Обама споделя от различни страни своята необичайна и вдъхновяваща история, откровено и емоционално разказва за това кое е важно за съвременната жена.

Да се вслушваш в себе си и да си поставяш ясни цели

През юношеските си години Мишел искала да стане юрист. Завършила Принстън и Харвард, тя се сдобила с високоплатена работа, за каквато много нейни връстници могат само да мечаят. Точно там се запознава с бъдещия си съпруг и след известно време… се почувствала невероятно нещастна. Да изгубиш толкова сили и в крайна сметка да станеш адвокат в престижна фирма – момичето чувствало, че е сбъркало още в началото на пътя си. През цялото това време не си задала въпроса какво иска, стремяла се да избяга далеч от жилищния си район и да има финансов успех.

С подкрепата на бъдещия си съпруг Мишел успява в крайна сметка да вземе решение и да смени сферата на действие. Започва работа в офиса на кмет на един чикагски район и с радост си дава сметка, че сега върши нещо, което ѝ харесва, макар и за по-малко пари. От този момент момичето се вслушва повече в себе си и така животът ѝ се променя.

Научете се да преодолявате препятствията

Мишел се ражда в семейство на работници със скромни средства. Никой от родителите ѝ не успява да завърши висше образование: просто нямали достатъчно пари за целта. Стремяли се обаче децата им да имат друго бъдеще. За разлика от очакванията на учителите се оказва, че Мишел е достатъчно добра, за да учи в Принстън, където била единствената чернокожа студентка в курса; намира сили в себе си да продължи и после да я приемат в Харвардския юридически факултет.

Смелостта и упорството, на които я научили родителите ѝ, подготвят момичето и за по-нататъшната ѝ кариера, и за семейния живот, в който след 13 години заедно Барак и Мишел установяват, че бракът им се разпада. Заедно преодоляват трудния момент и така се подготвят за трудностите, които ги чакат след спечелването на президентските избори от страна на Барак Обама.

michelle-barack-obama-portraits

Вярвай в себе си

Във всеки етап от живота си, започвайки от училището, Мишел се пита дали е достатъчно добра за това, с което се е захванала. И едва с времето се научава да си отговаря положително. Атаките на хората покрай нея, семейните проблеми и смъртоносната болест на баща ѝ успяват да направят от живота ѝ ад, но момичето продължава да вярва в себе си.

Мишел от малка знае, че да си първа и черна на това отгоре носи двойно повече трудности, но въпреки това превзема връх след връх, преодолява страховете си и съмненията. Но едва когато се подготвяла за ролята си на първа дама, осъзнава, че истинското доверие идва отвътре.

Оценете подкрепата на семейството и приятелите

Съдбата на Мишел Обама по всяка вероятност щеше да е друга, ако го нямаше любящото семейство. Точно нейните роднини я учат да свири на пиано и намират начин да платят следването ѝ в университета. Родителите подкрепят Мишел и брат ѝ, но се стараят да не ги разглезват, в същото време не скриват и истината от тях за това колко несправедлива е понякога реалността.

Когато Мишел пораства, се вижда колко ценна е била тази подкрепа. С трудностите на майчинството ѝ помагат да се справи приятелките и майка ѝ, а обикновените истории от живота и ласкавите думи ѝ помагат и в Белия дом.

Намерете опора в миналото и бъдещето

Дори толкова нагоре по социалната стълбица, Мишел винаги се стреми да не забравя детството и корените си. Оказва се обаче, че не условията, в които се раждаме и израстваме, са най-важното. Главното е да гледаме с оптимизъм на бъдещето и да дадем на света любвеобилността и надеждата, които сами сме получили.

Ако искаме да промените света, е достатъчно да откриваме другите – така, както са открили нас, и да им помагаме, както са помагали на нас. И без значение, че е трудно, да не правим компромиси със съвестта си, с отношения, които нямат бъдеще, или с работа, която води до отчаяние и депресия. Изглежда, че половинката на Барак Обама е успяла. А щом такава жена може, значи всяка ще се справи.

220642_b

В книгата си (изд. Софтпрес, превод Марин Загорчев, 416 стр.) Мишел Обама разказва първо най-интимните моменти от своето съпружество – тогава, когато се стремяла да намери равновесие между работата и личния си живот, както и бързо развиващата се политическа кариера на своя съпруг. Свидетели сме на разговорите помежду им, преминаваме с автора през прекрасните зали на Белия дом и ставаме спътници на Мишел Обама в пътуванията ѝ по цялата страна.

Лира.бг по материали от eksmo.ru

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

398587929_214882641626671_2164277630535361099_n

Дядо Коледа Седми и чудеса за всяко време от годината

Вълшебна приказка, която не си затваря очите за реалността Безброй писатели са се упражнявали по …