Начало / Читатели / 10 доказано добри заглавия от нашия век

10 доказано добри заглавия от нашия век

Ето го най-доброто, което пише литературната история

10

2020-а събуди апетита за класации – сред тях е и тази за най-впечатляващите книги, излезли през новото столетие. Публикувана от „Гардиън“, тя включва доказано добрите книги на 21. век. От изданието се спират на общо сто заглавия, като ние ви предлагаме десет от тях.

202009_b

1. „Хари Порър и огнения бокал“ на Дж. К. Роулинг (2000 г.)

Гардиън“ я класира 97-а, а статистиката сочи следното: 325 милиона копия, продадени по целия свят, преводи на 63 езика (включително древногръцки) и приходи, за които се твърди, че правят Роулинг „по-богата от кралицата“.

213550_b

2. „Малък живот“ от Ханя Янагихара (2015 г.)

В класацията е 96-а – мъчителната американска гей мелодрама за изненада на всички се превърна в бестселър и един от най-противоречивите романи на века досега. Животът на един човек е помрачен от злоупотреба и последствията от нея, но също така осветен от любов и приятелство. Книгата накара някои читатели да плачат цяла нощ, други я осъдиха, но никой не може да отрече силата, кото романът притежава.

9594691_b

3. „Повратната точка“ с автор Малкълм Гладуел (2000 г.)

Поставена на 94-то място в класацията, книгата представлява странно описание на човешкото поведение. Писателят изледва явления от продажбата на обувки до градоустройството и отключва социална епидемия от странни проучвания на съвременното общество. Твърдо може да се каже, че бестселърите на Гладуел са помогнали за формирането на културата на 21. век.

194969_b

4. Делюзията Бог“ на Ричард Докинс (2006 г.)

Откриваме я на 85-о място в „Гардиън“. Представлява масивна атака срещу религията, като Докинс твърдо вярва, че вярата ражда фанатици, а аргументите за съществуване на Бога са смешни. На еволюционния биолог може и да му липсва философска изтънченост, но компенсира със страст в писането, заради което пък книгата се продава в огромни количества.

65700_b

5. „Коралайн“ на Нийл Геймън (2002 г.)

Поставена на 82-ра позиция, „Коралайн“ е роман за деца, разказващ за отегчено младо момиче, което навлиза в паралелен свят. „Другата майка“, която открива там, е призрачно зло копие на истинската. Отлично написан модерен ужас за малки читатели, който се впива директно в сърцето на детските страхове и желания.

188530_b

6. „Бели зъби“ от Зейди Смит (2000 г.)

Прехвърляме се на 39-а позиция, където откриваме книгата на британската писателка. Романът се върти покрай невероятната връзка между двама приятели от военно време. Същевременно дебют на авторката, „Бели зъби“ блестящо улавя британския мултикултурен дух и предлага завладяващ поглед към семейния живот на имигрантите.

220769_b

7. Нормални хора“ с автор Сали Руни (2018 г.)

Вторият роман на Руни е поставен на 25-о място. Представлява любовна история между двама умни и самотни млади хора, които търсят себе си и място в обществото на съвременна Ирландия. Книгата потвърди статута на младата писателка на литературна суперзвезда. Акцентът ѝ е върху несигурността в живота на милениумите, но елегантната й проза има универсална привлекателност и не случайно е наградена с престижната литературна нарада „Коста„.

204077_b

8. Sapiens. Кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари (2011 г.)

21-ата в класацията представлява документ за многобройните революции, които видът ни претърпява през последните 70 хил. години: от нови скокове в когнитивните разсъждения до селското стопанство, науката и промишлеността, ерата на информация и възможностите на биотехнологиите. Обхватът на Харари може да е твърде широк за някои, но интригуващата му книга оглави класациите и накара милиони да ѝ се възхищават.

168827_b

9. „Пътят“ от Кормак Маккарти (2006 г.)

17-ата според „Гардиън“ е за баща и малкия му син, които се движат през руините на постапокалиптична Америка в тази ужасяваща, но нежна история, разказана с библейско убеждение. Сривът в дивотата, когато цивилизацията губи опората си, е трудна материя, но метафизичните усилия на Маккарти да си представи студена тъмна вселена, в която светлината на човечеството изгрява, е онова, което прави екологичното послание на романа толкова силно.

203546_b

10. „Гениалната приятелка“ Елена Феранте (2011 г.)

Класирана на 11-то място, това е силно интимна и направо безсрамна история – първата от неаполитанската поредица на Феранте. „Гениалната приятелка“ я утвърди като литературна сензация. Този и следващите три романа документират начините, по които женомразието и насилието може да определят живота, както и историята на Италия в края на 20. век.

Доказано добрите от новия век подбра Тереса Светославова
Пълната класация вижте в „Гардиън“

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (7 седмици в класацията) 2. „The …