Начало / България / Неизвестни стихове на Яворов се превърнаха в сензация

Неизвестни стихове на Яворов се превърнаха в сензация

Писани са в Неврокоп – сега Гоце Делчев, преди 106 години
javorov

Стихотворенията са част от документи, притежание на колекционера Христо Павлов. През пролетта на миналата година той потърсил помощ от Българския исторически архив на Националната библиотека. Така безценната находка попаднала първо в ръцете на Милкана Бошнакова. Тя самата си спомня, че в първия момент въобще не повярвала на разказа на колекционера, но все пак приела да хвърли един поглед на книжата.

Изненадата е огромна! Доц. Бошнакова веднага разпознава почерка и подписа на Яворов. Датира документите на 1912 г. По това време поетът е кмет на Неврокоп – първият след освобождаването на града.

Новооткритите книжа с почерка на Яворов включват разписки, отразяващи дейността му като кмет, писма до негови съратници и други записки до неговия отряд от македоно-одринското опълчение. Най-ценното обаче сред документите са трите стихотворения. Доц. Бошнакова ги определя като антивоенни и философски, като едното е с посвещение – на Тодор Николов, ботаник и дарител.

Според специалиста поне една от творбите е като за учебник – и това е „На незнайний герой“, което г-жа Бошнакова определя като „апотеоз на любовта към родината“.

Всички документи, както и новите стихове, излизат и в специално издание, наречено „Непознатият Яворов“. Публикуването на няколко реда от тях, без да се упоменава автора, вече предизвика бурни дискусии в социалните мрежи. Най-често срещаните предположения всъщност бяха, че са дело на Дебелянов, Вапцаров и дори Евтим Евтимов. Графологичната експертиза обаче доказва правотата на доц. Бошнакова. Непознатият Яворов се изправя пред нас – с нови стихове и предизвикателства. Ето всъщност първото четиристишие, което публикуваха издателите на очакваната с огромен интерес книга:

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

Лира.бг по материали от БНР и изд. „Персей“

Прочетете още

vladimir_dimitro

Защо да не я бия – прочетете как класикът Елин Пелин описва домашното насилие

Можем да кажем, че е пророк или пък просто… реалист Познавач на душата – класикът …